Po ameriških podatkih Slovenija celo prva v EU po deležu cepljenih že z dvema odmerkoma

STA, VČ
05.02.2021 15:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Twitter/STA

Slovenija je z 0,9-odstotnim deležem cepljenih proti covidu-19 že z dvema odmerkoma po razpredelnici, ki so jo objavili na ameriški univerzi John Hopkins, celo prva v EU. Objavljeni delež je tudi višji kot v Združenem kraljestvu, kjer so z dvema odmerkoma cepili 0,71 odstotka ljudi, a manj kot v Izraelu, Združenih arabskih emiratih, Islandiji in ZDA.

Na te podatke, objavljene v četrtek, je danes opozoril evropski poslanec iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Peter Liese, član parlamentarnega odbora za javno zdravje.

Povprečje cepljenih z dvema odmerkoma v EU je 0,29 odstotka, v svetu pa 0,1 odstotka. V EU so za Slovenijo med najboljšimi Italija z 0,64 odstotka, Danska z 0,63 odstotka, Litva z 0,56 odstotka in Nemčija z 0,5 odstotka.

Daleč največji delež cepljenih z dvema odmerkoma je sicer po podatkih univerze John Hopkins v Izraelu - 18,28 odstotka. Liese sicer ob tem izpostavlja, da je primerjava preostalih držav z Izraelom preprosto nepravična, saj je njegova pogodba neprimerljiva s pogodbami, ki jih je s proizvajalci cepiv sklenila EU.

Pri tem naj bi šlo po neuradnih navedbah v glavnem za to, da je Izrael pri sklenitvi pogodb prevzel vso odgovornost, medtem ko je EU vztrajala, da morajo odgovornost prevzeti podjetja. To naj bi bil eden od razlogov, da je pogodbe sklenila pozneje kot nekatere tretje države.

Izraelu po deležu cepljenih z dvema odmerkoma sledijo Združeni arabski emirati z 2,59 odstotka, Islandija z 1,36 odstotka in ZDA z 1,3 odstotka. V Združenem kraljestvu pa je velik delež cepljenih z enim odmerkom, delež tistih, ki so že prejeli oba  odmerka, pa je manjši.

Razpredelnica univerze Johnsa Hopkinsa kaže tudi, da je delež cepljenih z dvema odmerkoma v več razvitih tretjih državah, na primer Kanadi z 0,1 odstotka, manjši od povprečja v EU. V Singapurju in Švici pa je na primer ta delež nič.

Podatki, ki jih je na spletnih straneh objavila ameriška univerza, so le eni v vrsti informacij te vrste. Statistike se med seboj tudi precej razlikujejo. Na ameriški univerzi kot enega od razlogov za razhajanja navajajo pogostnost osveževanja podatkov.

Liese je sicer danes v virtualnem pogovoru z novinarji odločno zavrnil ostre kritike, ki se pojavljajo v nekaterih, zlasti nemških medijih, da Evropska komisija ni ukrepala dovolj hitro in da ni namenila dovolj denarja za cepiva.

V pogovoru je bilo izpostavljeno, da je treba kritike v nemških medijih na račun Evropske komisije, ki jo vodi konservativna nemška političarka Ursula von der Leyen, opazovati v kontekstu bližajočih se nemških volitev. Liese meni, da so kritike EU v Nemčiji nesorazmerne.

Evropski poslanec je med drugim tudi izrazil optimizem, da bo unija s podjetjem Novavax kmalu podpisala še sedmo pogodbo o nabavi cepiva. Pričakuje jo v manj kot dvajsetih dneh, morda že v prihodnjem tednu. Sicer pa ni skoparil s kritikami na račun britansko-švedskega podjetja AstraZeneca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta