Portorož, Lucija in Piran poplavljeni v močnem nalivu

Močne popoldanske nevihte, ki so zajele del Obale, so povzročile, da je voda zalila nekatere ceste in podhode, med drugim v Piranu, Portorožu in Luciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strunjan je pod vodo.
Sijan Pretnar

Današnje deževje precej preglavic povzroča v piranski občini. Na cesto Lucija-Valeta se je usul plaz, promet poteka po enem pasu. Pod vodo je glavna cesta, ki pelje iz Lucije proti Portorožu, poplavljen je tudi Strunjan, je razvidno iz objav na družbenih omrežjih. V Strunjanu naj bi zalilo eno hišo. V Luciji je poplavljen del Liminjanske ceste - območje okoli športne dvorane je pod vodo. Voda je zelo visoka v kanalu Fazan, kjer je potopilo nekaj plovil.

Močne popoldanske nevihte, ki so zajele del Obale, so povzročile, da je voda zalila nekatere ceste in podhode, med drugim v Piranu, Portorožu in Luciji. Gasilci so opravili 38 intervencij, dve tretjini od tega v Luciji, so pojasnili na Gasilski brigadi Koper.

Na terenu je bilo 60 gasilcev iz Gasilske brigade Koper ter petih prostovoljnih društev iz gasilskih zvez Izola in Piran. Pomagali so pripadniki civilne zaščite iz Pirana in delavci Okolja Piran ter Cestnega podjetja Koper, je za STA povedal Aleš Suban iz Gasilske brigade Koper.

Delavci omenjenih podjetij so predvsem odstranjevali plazove, medtem ko so gasilci predvsem črpati vodo iz objektov, na ta način so morali posredovati 25-krat, je pojasnil.

Največ težav je bilo v Luciji. Številne objave na družbenih omrežjih so vsebovale posnetke deroče vode tamkajšnjega potoka Fazan, ki je prestopil bregove. Meteorna voda je po informacijah N1 zalila tudi vrtec v Luciji.

Gasilci so morali v nekaj primerih posredovati tudi v Seči, Strunjanu, Vinjolah in Portorožu, je povedal Suban. Na socialnih omrežjih je bilo videti obsežne poplave predvsem v spodnjem delu Strunjana.

Zaradi obilnih padavin se je sprožil tudi zemeljski plaz, zato so delno zaprli glavno cesto med Izolo in Sečovljami, polovična zapora ceste pa je bila potrebna tudi v Strunjanu in v Luciji, so zapisali na prometnoinformacijskem centru.

Močni nalivi so posledica majhnega, a izrazitega ciklona, ki se je razvil nad toplim morjem severnega Jadrana, je na družbenem omrežju X zapisal meteorolog Blaž Šter. "Središče se je popoldne pomaknilo nad Tržaški zaliv in severno Istro. Ob naši obali močni nalivi in konkreten veter. Na Letališču Portorož je v dveh urah padlo 66 mm dežja," je še zapisal.

Obilne padavine povzročile težave v hrvaški Istri

Obilne padavine so danes ponekod v Istri na Hrvaškem povzročile težave. Na območju Rabca, Labina in Raše so poplavljene nekatere ulice, ceste in kleti, kot tudi plaža in vhod v hotele Maslinica. Po podatkih portala Istramet je v zadnjih 24 urah na območju Labina padlo 145 litrov dežja na kvadratni kilometer, poročajo hrvaški mediji.

Po besedah poveljnika gasilske enote Labin Saše Stepančića so gasilci prejeli več kot 40 klicev za pomoč pri črpanju vode iz poplavljenih kleti. Na pomoč so jim priskočili tudi gasilci iz Pulja in Pazina.

Poplavljene so nekatere ulice, kleti in ceste, nogometno igrišče, plaža in vhod v hotele Maslinica v Rabcu. Velika količina vode se je izlila na cesto pri mostu proti Rabcu in pri tamkajšnjem slapu v smeri proti Raši.

Razmere se bodo sicer po pričakovanjih umirile še danes, voda pa naj bi se postopoma umaknila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta