Posel v letu 2020: Lansko leto je bilo težko, a podatki kažejo, da ni bilo enako slabo za vse

21.05.2021 17:14
Podjetja v Sloveniji so lani poslovala gospodarno in so celo nekoliko povečala neto dodano vrednost na zaposlenega, ugotavljajo v Agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).
Informacijske in komunikacijske dejavnosti so imele za tretjino višje dobičke. Splošno gospodarsko klimo v letu 2020 pa označujejo za pesimistično.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Družbe s področja informacijske in komunikacijske dejavnosti so neto čisti dobiček povečale za 26 odstotkov. 
Andrej Petelinšek

Družbe in podjetniki, ki so predložili letna poročila za leto 2020, so zmanjšali število zaposlenih, prihodke, tudi prihodke na tujem trgu in neto čisti dobiček, neto dodano vrednost pa so ohranili v enakem obsegu kot leto prej. V letu 2020 so družbe prekinile trend izboljševanja kazalnikov gospodarnosti in donosnosti, ugotavljajo v Ajpesu.

V letu 2020 je bil delež neto čistega dobička v skupnih prihodkih družb najnižji v zadnjih petih letih, pa vendarle višji kot v letih od 2008 do 2015. Leto 2020 je bilo sedmo zapored, ki so ga gospodarske družbe v Sloveniji sklenile z višjim skupnim čistim dobičkom od skupne čiste izgube. Ustvarile so ga 2,8 milijarde evrov, kar je za 38,1 odstotka manj kot v letu 2019. To zmanjšanje je predvsem posledica porasta števila subjektov z izgubo, je po poročanju STA na tiskovni konferenci povedala direktorica Ajpesa Mojca Kunšek.

Tudi podjetja, ki ravnajo z odpadki, so lani izboljšala poslovanje. 
Igor Napast

Posledice pandemije so občutila skorajda vsa področja dejavnosti, saj so družbe v letu 2020 izkazale manjši neto čisti dobiček ali pa poslovale z višjo neto čisto izgubo. "Leto 2020 je bilo težko leto, a podatki kažejo, da ni bilo enako slabo za vse," je dejala Kunškova. Med dejavnostmi, ki so poslovale bolje kot leto prej, je izpostavila informacijsko in komunikacijsko dejavnost, dejavnost oskrbe z vodo, ravnanja z odplakami in odpadki ter saniranjem okolja in pa zdravstvo in socialno varnost. Družbe s področja informacijske in komunikacijske dejavnosti recimo so neto čisti dobiček povečale za 26 odstotkov.

Rast prihodkov je bilo lani opaziti tudi v gradbeništvu, medtem ko so največji upad prihodkov utrpeli v gostinstvu, kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih ter v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih. Podjetja so v letu 2020 poslovala gospodarno in so celo nekoliko povečala neto dodano vrednost na zaposlenega, je ocenila Mojca Kunšek. Večina podjetij je tudi ohranila število zaposlenih, kar po njenih besedah pomeni, da so bili ukrepi države za zaščito delovnih mest v luči epidemije covida-19 uspešni.

Podjetja se lani niso dodatno zadolževala, zadolženost jim je uspelo celo zmanjšati. Nekoliko manj je bilo investicijskih vlaganj, kar pa se lahko odrazi v prihodnjih letih. Plačilno nesposobnih je bilo 3110 pravnih oseb, kar je za 15 odstotkov manj kot leta 2019, največ v trgovini, gradbeništvu, na področju strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti ter v gostinstvu in predelovalnih dejavnostih, je povedala direktorica Ajpesa. Nekoliko slabša je pri podjetjih vrednost kazalnika, izračunanega iz razmerja med finančnim dolgom in denarnim tokom (EBITDA), ki nakazuje zmožnost poravnavanja finančnih dolgov v prihodnosti glede na dosežen neto čisti poslovni izid.

Gradbeništvo je lani zabeležilo rast.
Robert Balen

Poročila za leto 2020 je Ajpesu oddalo tudi 50.836 samostojnih podjetnikov. Njihovi dohodki so bili lani višji kot leta 2019, a po drugi strani je Kunškova opozorila na kar dvakratno povečanje negativnega poslovnega izida. Slednje velja zlasti za gostinstvo, kjer se je neto dohodek podjetnikov bistveno zmanjšal, saj zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa številni niso mogli opravljati svoje dejavnosti.

Mojca Kunšek je gospodarsko klimo v letu 2020 na splošno označila za pesimistično. V Ajpes se je vpisalo manj novih gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov kot leta 2019, a je bilo tudi manj izbrisov gospodarskih družb, medtem ko jih je bilo pri samostojnih podjetnikih več. V nekaterih dejavnostih je bilo sicer opaziti nekaj optimizma, saj se je število poslovnih subjektov v predelovalnih dejavnostih, gradbeništvu in poslovanju z nepremičninami povečalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta