Postavljanje z replikami orožja

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
11.04.2024 18:26

Boštjan Poklukar se je odločil, da bodo obveščanje policistov in odziv na sporočilo temeljiteje preverili. Zakaj policija od 24ur.com ni pridobila podatkov o piscu grožnje?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na ljubljanskih šolah bodo varnostniki tudi še danes.
Foto: Robert Balen

Še v sredo je notranji minister Boštjan Poklukar v državnem zboru na odboru za notranje zadeve dejal, da sta bila obvestilo ravnateljem glede grožnje z napadom v slovenskih šolah, objavljenem v komentarju na enem od spletnih portalov, in odziv policije primerna, a včeraj je z notranjega ministrstva prišlo sporočilo, da je Poklukar odredil izredni nadzor nad delom policije v tem primeru. "Namen nadzora je preveriti zakonitost in strokovnost opravljanja policijskih nalog in policijskih pooblastil na področju temeljnih dolžnosti policije za varovanje življenja in osebne varnosti ljudi ter preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih ravnanj. Prav tako se bosta preverili zakonitost in strokovnost aktivnosti policije na področju obveščanja javnosti," so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Poklukar je v državnem zboru sicer dejal, da je treba komunikacijske protokole nekoliko izboljšati, da se ne bo ob vsaki grožnji pred šole postavljalo varnostnikov in po nepotrebnem vznemirjalo javnosti, a kaj je botrovalo temu, da je po sredini oceni o primernem odzivu policije včeraj odredil izredni nadzor, na ministrstvu niso pojasnili.

Pretirana panika?

Sreda, na dan, ko naj bi se po grožnjah anonimnega pisca komentarja na spletnem portalu 24ur.com pri nas ponovil finski scenarij, ko sta v streljanju 12-letnika umrla dva njegova sošolca, še dva pa sta bila ranjena, je sicer minil v znamenju poostrene varnosti, k sreči pa se grožnja ni uresničila. So se pa postavila vprašanja, ali obvestilo policije nekaterim šolam in tiskovna konferenca Policijske uprave Ljubljana v ponedeljek v poznih popoldanskih urah nista bili pretirani, saj se je s tem povzročila panika. Predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Mojca Mihelič je bila ena od teh, ki je bila do odziva policije kritična. Prepričana je, da je policija z obveščanjem javnosti situacijo nepotrebno stopnjevala, kar je zelo prestrašilo učence in starše. Odločitev policije, da javnost obvesti o grožnji, za katero niso prepričani, ali je resnična, je označila za nenavadno.

Javna polemika o grožnjah pa je poleg panike doprinesla tudi k temu, da so nekateri otroci ravnali precej nespametno. Tako naj bi v sredo v eno od lendavskih šol otrok prinesel pištolo brez nabojev. To je po pogovoru predal svetovalni delavki. Policisti primer po usmeritvah državnega tožilstva obravnavajo kot prekršek po zakonu o orožju, so pojasnili na murskosoboški policijski upravi. In še, da preiskujejo tudi morebitno storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, in kaznivega dejanja zanemarjanje mladoletne osebe. Že v torek pa so policisti prejeli prijavo zoper učenca ene od osnovnih šol v okolici Ljubljane, ki naj bi na spletu objavil posnetek, na katerem repetira pištolo. Pri preiskavi so policisti našli in zasegli tako imenovano air-soft pištolo. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil.  

Še čakajo na policiste

Včeraj je na spletni strani 24ur.com, kjer je bil 2. aprila letos objavljen zapis, zaradi katerega je v sredo v šolah poostreno varovanje, odgovorni urednik Jure Tepina zapisal, da so komentar - grožnjo - izbrisali v nekaj minutah. A da so o zapisu sočasno obvestili pristojne institucije ter zavarovali vse dokaze, ki jih organi potrebujejo za izsleditev avtorja. "Sledila je tišina, šest dni kasneje pa je v Sloveniji zavladal skupinski strah," je zapisal Tepina. In da vse do včeraj zjutraj policija od njih ni uradno uradno ali zakonito ni zahtevala, ki jih imajo v povezavi z objavo. Sicer sta se v torek, dan po izjavi za medije, pri njih oglasila dva kriminalista, a brez odredbe sodišča ali poziva tožilstva. "Obisk je bil tudi dan po tem, ko so v izjavi za medije na policiji trdili, da niso bili izpolnjeni znaki kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, ki bi policiji dovoljevali podajo pobude za ugotovitev identitete pisca, in da tega niso izsledili," opozarja Tepina. Policisti pa v zvezi s tem odgovarjajo, da postopke še potekal. "Več informacij vam ne moremo posredovati," so zapisali. Tudi zato, ker je minister odredil izredni nadzor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta