Pred okoljskimi štrajki: Ob mladih bodo na ulicah tudi delavke in delavci

Kristina Božič
12.09.2019 11:31

Podpora sindikalnih združenj protestom mladih za zaščito okolja in za ukrepe zoper segrevanje podnebja je vse širša. Mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International je pozvala vse ravnateljice in ravnatelje po svetu, naj podprejo prizadevanja mladih. Jutri bodo člani gibanja Mladi za podnebno pravičnost pred slovenskim parlamentom prejeli tudi priznanje Ambasadorji vesti od Amnesty International Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marčevski podnebni štrajk mladih v Novem mestu. 
Tilen Hudelja

Mednarodna konfederacija sindikatov (ITUC) je uraden partner protestov in demonstracij, ki se bodo zvrstili v dneh med 20. in 27. septembrom. V petek 20. septembra, pred globalnim okoljskim srečanjem politikov pri ZN v New Yorku, so napovedani okoljski protesti in štrajki mladih, v petek 27. septembra pa je napovedana Splošna okoljska stavka. Ta je tudi odziv na poziv mladih starejšim, naj se jim pridružijo. Idejo globalne stavke so podprli vodilni intelektualci, avtrorji ter zagovorniki okolja od Naomi Klein in Margaret Atwood do Billa McKibbena. Akcije so podprli v mednarodnem učiteljskem sindikatu (Education International), kjer so zapisali, da "stojijo ob mladih v njihovih zahtevah po nujnih podnebnih ukrepih in pravični gospodarski tranziciji". Že spomladi so jih podprli tudi v evropskem sindikatu javnih storitev. Jasna podpora mladim za okoljsko pravičnost prihaja tudi od slovenskih največjih sindikalnih central.

​Proti sistemu, ki škoduje okolju in ljudem 

Podpora in zavedanje o skupnem boju je obojestransko. Mladi iz Avstralije so avgusta jasno povedali, da sami v svojih protestih stojijo ob delavskem razredu, ki bo nadpovprečno prizadet: "Solidarno stojimo s sindikalnim gibanjem v njihovih prizadevanjih za bolj pravično družbo in v boju proti krivičnemu sistemu, ki škoduje tako ljudem kot našemu planetu."

Podnebni protesti mladih v Nemčiji. Septembra se jim bodo v večjem številu pridružili tudi sindikalizirani delavci in delavke. 
Epa

Podpora tudi v KSJS, Pergamu, SVIZ in ZSSS 

V zadnjem tednu je postalo jasno, da tudi v Podalpju protesti mladih uživajo široko podporo sindikalno organiziranih delavk in delavcev. Člani gibanja Mladi za podnebno pravičnost že dalj časa sodelujejo s sindikatom delavcev rudarstva in energetike, v katerem poudarjajo pomen pravičnega prehoda v okoljsko manj škodljivo obliko gospodarstva. Tudi v konfederaciji sindikatov Pergam so pretekli teden potrdili, da podpirajo proteste vseh, ki se zavedajo posledic podnebnih sprememb in zahtevajo ukrepanje. Njihov predsednik Jakob Počivavšek posebej poudarja prav pomen "pravičnega prehoda“, ki bo terjal, da državni organi in vladajoči politiki sprejmejo primerne ukrepe, da se zagotovi delo in socialno varnost vsem - tudi tistim, ki bodo dodatno izpostavljeni zaradi sprememb ob prehodu k bolj okoljsko spoštljivemu gospodarstvu. "A spopadanje z vzroki za podnebne spremembe je nujno," pravi sindikalist. S tem sporočilom, pravijo v konfederaciji sindikatov Pergam, bodo "k udeležbi na protestih in k podpori pozvali tudi člane naših sindikatov".

Podnebni protestniki in protestnice zahtevajo učinkovite politike za omilitev in zaustavitev podnebnih sprememb ter uničevanja okolja. "Potrebujemo spremembo sistema, ne le individualne spremembe," so besede 16-letne Grete Thunberg, ki je s svojimi protesti ob petkih pred švedskim parlamentom postala zgled ljudem po celem svetu. 
Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta