Predsednik KPK Štefanec: Poslanci niso opravili svoje naloge

05.06.2019 18:01

Predsednik protikorupcijske komisije napoveduje budno spremljanje nadaljnjega ravnanja državnega zbora v primeru poslanca Horvátha.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je na tiskovni konferenci, ki naj bi bila posvečena letnemu poročilu komisije, izpostavil, da državni zbor še vedno ni sprejel ustrezne zakonodaje, ki bi KPK dala vsa ustrezna pooblastila za učinkovito delo. Zaradi pomanjkljive zakonodaje, ki je onemogočala učinkovito delovanje, so leta 2013 odstopili tedanji člani komisije z Goranom Klemenčičem na čelu​. Zdaj je sicer na ministrstvu za pravosodje v pripravi novela zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, vendar v komisiji niso zadovoljni z vsemi predlaganimi rešitvami. Ob tem pa sami ocenjujejo, da bi bilo bolje sprejeti povsem nov zakon. Temu naj bi bil naklonjen, tako predsednik KPK, tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan, ki mu je Štefanec v minulem tednu predal poročilo komisije za leto 2018.
V poročilu so iz KPK med drugim opozorili na problem javnih naročil, težave pri nabavi zdravstvenega materiala in tudi na čakalne vrste. Ugotavljali pa so tudi vrsto nepravilnosti pri razdeljevanju denarja, ki ga prejme Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Slednjim so priskočili na pomoč pri pripravi rešitev, ki bi te nepravilnosti odpravile. Lansko delovno leto komisije je predsednik KPK označil kot uspešno, nezadovoljen pa je zaradi premajhne kadrovske zasedbe komisije in s finančno pogačo, ki jim je odmerjena iz državnega proračuna. Prav prenizke plače članov senata naj bi bile, tako Štefanec, krive, da predsednik republike že v tretje išče primernega kandidata za namestnika predsednika KPK. Igor Lambergar, ki mu čez deset dni izteče mandat, se vrača na delo v policijo. "V javni upravi je relativno veliko kandidatov, ki bi lahko zasedli ta položaj, a jih je tudi relativno malo, ki bi bili pripravljeni to delo opravljati za 51. plačni razred, (3129 evrov bruto, op. p.), kolikor znaša plača namestnika. Predsednik pa je uvrščen v 54. plačni razred (3520 evrov bruto, op. p.). Smo najslabše plačani funkcionarji v državi. Zakaj je tako, ne vem," je dejal Štefanec. Meni, da bi lahko nastal enak problem, ko bo konec leta predsednik republike iskal njegovega naslednika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta