(PREJELI SMO) Pred nami je čas rebalansov (2)

DR
20.11.2023 15:39

Varuh človekovih pravic zahteva popravek in prikaz nasprotnih dejstev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Varuh človekovih pravic Peter Svetina
Andrej Petelinšek

V četrtek, 16. novembra 2023, je bilo na 4. strani Večera in na www.vecer.com, v članku z naslovom "Pred nami je čas rebalansov", avtorice Darje Kocbek, objavljenih nekaj netočnih informacij v povezavi s predlogom finančnega načrta Varuha človekovih pravic Republike Slovenije (Varuh) za leti 2024 in 2025, ki terjajo popravke.

Avtorica je navedla, da sta mejni znesek, ki jima ga je določilo ministrstvo (za finance), presegla državni svet in varuh človekovih pravic. Zapisala je, da "Varuh človekovih pravic navaja, da je prevzel naloge poročevalca za spremljanje dejavnosti državnih institucij za boj proti trgovini z ljudmi, kar je povezano z novimi zaposlitvami, dodatnimi prostori in širjenjem pristojnosti zaposlenih. Mejni znesek presega za 100 milijonov evrov," kar ne drži. V razrezu proračunskih izdatkov po posameznih proračunskih uporabnikih za leto 2024, kot ga je določila Vlada RS, Varuh namreč ni presegel mejnega zneska za 100 milijonov evrov, temveč za nekaj manj kot 100 tisoč evrov. Razlogi za to ne izhajajo iz prevzema nalog poročevalca za spremljanje dejavnosti državnih institucij za boj proti trgovini z ljudmi (gre za novo pristojnost, ki bo uvedena s spremembo Zakona o Varuhu človekovih pravic, ki je v obravnavi).

Navedene netočne informacije, o katerih je Varuh z dopisom obvestil tudi pripravljavce proračuna in so objavljene tudi na spletni strani Državnega zbora RS, so verjetno tudi posledica dejstva, da je razrez Ministrstvo za finance pripravilo samovoljno; brez posvetovanja in usklajevanja z Varuhom in upoštevanja zakonsko zagotovljene finančne avtonomije Varuha človekovih pravic RS. Bralke in bralce Večera želimo obvestiti še, da je Varuh znižal svoj predlog finančnega načrta za štiri odstotke in se s tem solidarno odpovedal delu sredstev za pomoč in sanacijo po poplavah, ni pa mogel privoliti v še dodatna nižanja, saj sicer ne bi mogel v polnosti opravljati nalog, ki so mu zakonsko določene.

Eva Uranjek, predstavnica Varuha za strateško komuniciranje

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta