Prostori polni plesni, sanitarije neprimerne, delo ponoči nevarno. Policisti izpostavili to kontrolno točko ...

Elizabeta Planinšič
16.03.2021 18:10
Na Tratah naj bi bile razmere za delo neprimerne, opozarjajo policisti, vrh policije pa, da se zadeve že sanirajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plesnivi prostori, neprimerne sanitarije - to je pričakalo policiste na kontrolni točki Trate 
Arhiv Večera

Pred dobrim tednom so bile na notranjih mejah z Italijo, Avstrijo in Madžarsko zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja v nekaterih državah ponovno vzpostavljene nekatere kontrolne točke. A kot opozarjajo policisti, so v nekaterih razmere katastrofalne. Pri tem so posebej izpostavili kontrolno točko Trate na območju mariborske policijske uprave. Prostori, ki naj bi bili namenjeni policistom, so polni plesni, sanitarije so popolnoma neprimerne, opozarjajo pa tudi na pomanjkanje razsvetljave pred prostori, zaradi česar bi bilo opravljanje kontrole v nočnem času nevarno. Da stanje na meji ustvarja prvi vtis ob vstopu v državo, opozarjajo policisti, ta pa je na Tratah klavrn.

Na Generalni policijski upravi pojasnjujejo, da so kontrolne točke spomladi, torej ob začetku prvega vala, bile predvidene kot začasne vstopne točke prestopanja meje med državami. Njihovo število in vzpostavitev določa vlada z odlokom. Nekaj časa tako kontrolne točke vmes niso bile vzpostavljene, a niso bile umaknjene. "Zaradi spremenjene vsebine dela na kontrolnih točkah se je pokazalo, da bo treba njihovo funkcionalnost in opremljenost nadgrajevati. Vsaka lokacija kontrolne točke je specifična tako zaradi vrste prometa kot tudi umeščenosti v prostor. Zato ves čas potekajo razgovori s posameznimi policijskimi upravami glede načina izboljšav na posamezni kontrolni točki," pojasnjujejo na vrhu policije in dodajajo, da je treba izpostaviti, da so lokacije kontrolnih točk začasne in v večini primerov na teh lokacijah niso bili vzpostavljeni ustrezni prostori. "Zato se vzpostavljajo rešitve z začasnimi kontejnerji, nadstreški, šotori ... Tam, kjer so zidani prostori, pa se izvajajo vse aktivnosti za njihovo ponovno vzpostavitev in polno funkcionalnost - tako je tudi v primeru kontrolne točke Trate, kjer se prostori že sanirajo," še odgovarjajo na Generalni policijski upravi. "V policiji je skrb za varnost policistov in zagotavljanje ustreznih razmer za varno delo prioriteta, zato se rešitve za izboljšave na posameznih kontrolnih točkah iščejo sprotno, v okviru danih možnosti pa tudi v dialogu s sindikatoma," zaključi vrh policije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta