Šarec žrtvoval Kralja

Uroš Esih Uroš Esih
29.08.2019 19:03

Predsednik največje koalicijske stranke LMŠ Marjan Šarec se je moral zaradi visoko dvignjene etične letvice posloviti od generalnega sekretarja svoje stranke Braneta Kralja, ki je poskušal po domače urediti službo za bivšega evropskega poslanca Igorja Šoltesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minuli konec tedna je LMŠ polna optimizma praznovala petletnico delovanja. Sedaj rešuje svojo prvo večjo afero.
Robert Balen

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes izgubil generalnega sekretarja svoje stranke Braneta Kralja, sicer svojega zaupnika, prijatelja in tesnega sodelavca. V sredo zvečer je bila namreč v nekatere medije spuščena informacija, da je Kralj politično pritiskal na prvo nadzornico Uradnega lista Ireno Prijović glede imenovanja bivšega evropskega poslanca, ki je nazadnje neuspešno kandidiral na listi stranke Desus, Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista. Kralj je po navedbah Prijovićevo poklical 21. avgusta ter ji naročil, da "država pričakuje imenovanje Šoltesa za direktorja Uradnega lista", in zahteval poročanje o kadrovskem postopku njemu brez vednosti SDH.

LMŠ vračal uslugo Desusu?

"Opravil sem pogovor s Kraljem. Resnica je nekje vmes. In ni bilo tako brutalno, kot trdi Prijovićeva. Kralju bolj verjamem kot drugim. Deloval je naivno, klic ni bil primeren," se je danes popoldne na izredni novinarski konferenci v vladnih prostorih na ravnanje svojega tesnega strankarskega sodelavca odzval premier in predsednik LMŠ Šarec. K temu je dodal, da Kralj ne bo več generalni sekretar njegove stranke. "Če bi poklical nekdo prave sorte, prijave zagotovo ne bi bilo," je še povedal Šarec in nakazal, da ima afera Kralj po njegovi oceni politični kontekst.
Pri oceni slednjega so bili koalicijski partnerji v uradnih izjavah precej zadržani. Vodja poslancev SMC Igor Zorčič je ocenil, da so takšni pritiski nedopustni. Zorčič sicer pričakuje ustrezen odziv LMŠ. Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je izrazila prepričanje, da bo največja vladna stranka pometla pred svojim pragom. Predsednik SD Dejan Židan je k temu dodal, da imamo v Sloveniji urejeno korporativno upravljanje državnega premoženja in da je ta načela treba spoštovati.
Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša pa je na vprašanje, ali je Desus prosil Kralja, naj posreduje za zaposlitev njihovega kandidata na evropskih volitvah pri prvi nadzornici Uradnega lista, pomenljivo odgovoril, da on sam ni klical Kralja, ali ga je prvak stranke Karl Erjavec, pa da je treba vprašati njega. Karl Erjavec je za STA pozneje zatrdil, da o pritiskih generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja za imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista ne ve nič in zato tega ne komentira. "S Kraljem nisva nikoli govorila o posredovanju," je dodal Erjavec, ki se službeno mudi v ZDA.

Napaka, ki bi se Kralju prej ali slej zgodila

Po naših neuradnih informacijah naj bi bil ravno Erjavec prosil Šarca, ali lahko LMŠ posreduje pri Uradnem listu za zaposlitev sicer "težko zaposljivega" Šoltesa. Kralj naj bi s svojo intervenco le vrnil uslugo Erjavcu, ki naj bi bil na željo oziroma zahtevo LMŠ razrešil poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Miho Škerbinca. "Gospoda Šoltesa spoštujem, vendar ga nimam tako rad, da bi zaradi njega žrtvoval generalnega sekretarja," je povedal Šarec.
Bolj so se koalicijski partnerji ob aferi Kralj razgovorili neuradno. Gre za napako, ki bi se Kralju prej ali slej zgodila, je bilo slišati iz koalicijskih vrst, kjer nekateri po tiho priznavajo, da je bilo politično kadrovanje v državnih podjetjih vedno prisotno, a da na tako zelo domač in neposreden način, kot si ga je privoščil Kralj, pa vendarle ne. Modus operandi političnega kadrovanja v prejšnjih vladah je bil takšen, da so vedno potekala na štiri oči v živo, brez telefonov. Kralj pa si je zdaj privoščil, da je Prijovićevo poklical kar po telefonu.
Očitno prvi operativec LMŠ ni vedel, kdo je gospa in na kakšen način je povezana z Borutom Jamnikom, ki velja za "naravnega sovražnika" predsednika vlade Šarca, opozarjajo koalicijski viri. Jamnik je predsednik Združenja nadzornikov Slovenije, katerega direktorica je prav Prijovićeva. Borut Jamnik danes očitkov ni želel komentirati. 

​Mentaliteta "nihče nam nič ne more"

Slišati je tudi, da sta se med Šarčevimi "boysi" v zadnjem času razpasli samozavest in mentaliteta "nihče nam nič ne more", zato zdrs, kot ga je uprizoril Kralj, ni bil presenečenje. Kralj velja za najbolj zvestega Šarčevega sopotnika in za dolgoletnega družinskega prijatelja. V koaliciji je bilo slišati tudi ocene, da bo afera Kralj Šarca drago stala, saj je izguba generalnega sekretarja in ustanovnega člana LMŠ na tak način močan udarec za stranko, ki se pravzaprav šele vzpostavlja. Afera Kralj naj bi po pričakovanjih oslabila Šarčevo moč in ublažila sicer vse večji pritisk na koalicijske partnerje, ki je v zadnjem času naraščal vzporedno z javnomnenjskimi rejtingi stranke.
Da Šarec pravzaprav nima druge možnosti, kot da umakne Kralja, je z odločnim in hitrim javnim nastopom danes dopoldne med vrsticami sporočil že predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec. KPK je na podlagi prijave Prijovićeve že začela postopek glede pritiskov Kralja pri kadrovanju. Štefanec je Prijovićevo javno pohvalil, da se je izpostavila in prijavila po njeni oceni skrajno nekorektno in neetično ravnanje. Štefanec je zatrdil, da gre za zelo resno zadevo, ki jo bo KPK obravnavala z največjo pozornostjo, in obljubil, da jo bodo v najkrajšem možnem času zaključili. Kralj ostaja član LMŠ in bo do imenovanja novega generalnega sekretarja opravljal posle, Šarec pa verjame, da bo sodeloval pri postopkih KPK.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta