SD s pripombami na vladne ukrepe: Za samozaposlene predlagajo nadomestilo v višini 100-odstotkov minimalne plače

M.R.
25.03.2020 19:58

Vladni pristop za reševanje socialnih in ekonomskih posledic epidemije je pomanjkljiv menijo Socialni demokrati. Na več ukrepov sicer nimajo pripomb, so pa v pisnem odzivu na včeraj predstavljene ukrepe vladi posredovali še svoje predloge. Pravijo, da gre za rešitev, ki bi je bili deležni vsi, ki so zaradi posledic prizadeti, pri čemer se nikomur ne bi bistveno poslabšal položaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan.
Robert Balen

V stranki SD tako predlagajo, da ukrepi veljajo za vse delodajalce, ne glede na to, ali so organizirani kot gospodarske družbe, samozaposleni, zavodi, društva, ustanove ali kmetje. Tako se sprašujejo, zakaj bi dobili kmetje finančno pomoč v višini 80 odstotkov minimalne plače, ostali samozaposleni pa 70 odstotkov. Sami sicer predlagajo, da bi vsi prejeli 100 odstotkov minimalne plače. 
Pomoči bi morali biti deležni tudi socialno šibkejše ljudje, kot so študentje, prekarci in revni. Vladi predlagajo uvedbo instituta hibernacije, po katerem bi vsak delodajalec sam ocenil stopnjo prizadetosti, v skladu z zmanjšanimi prihodki pa bi bil nato deležen sorazmernih ukrepov države.
V primerih, ko je nezmožnost izvajanja dejavnosti posledica sprejetih ukrepov države, ta delavce na čakanju financira v višini 100 odstotkov celotnega stroška delodajalca, če so delavci na čakanju iz poslovnih razlogov, pa 90 odstotkov stroška.   
Med drugim predlagajo tudi zamrznitev plačevanja najemnin za stanovanja, poslovne prostore in podobno. Menijo tudi, da bi moral biti sprejet moratorij tudi na doplačevanje in obračun obresti na vse hipotekarne kredite. Predlagajo tudi začasno zamrznitev sprožanja insolvenčnih postopkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta