SDS v pogajanja vbrizgnila kisik

Nemir v SMC se še ni polegel: če gre stranka v koalicijo s SDS in Novo Slovenijo, kar da bi pomenilo razgradnjo javnega zdravstva, bi iz stranke izstopila ustanovna članica Milojka Kolar Celarc.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko sta še korakala v isto smer - Miro Cerar in Zdravko Počivalšek 
Robert Balen

Velik politični in medijski pritisk na SMC v obeh smereh, da se s SDS Janeza Janše pogaja o vstopu v koalicijo ali da podpre pot k predčasnim volitvam, kar je glavni cilj odstopljenega predsednika vlade Marjana Šarca, je v ponedeljek dosegel vrhunec, zato je za včeraj napovedani drugi, tokrat vsebinski krog pogovorov na sedežu SDS odpadel. Taktičen umik pogajanj SDS-NSi-SMC-Desus za zaprta vrata je v prvi vrsti poskus zmanjšanja pritiska na SMC in Desus. Nobena izmed strank v zadnjih dneh ni želela izdajati časovnice pogovorov, češ da še ni določena, zadrego pa so rešili v SDS. Sporočili so, da pogovori in usklajevanje vsebinskih prioritet med SDS, SMC, NSi in Desusom potekajo v drugem krogu "vse od petka dalje in se bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh". Temu so dodali še: "Šele v primeru zadostne uskladitve prioritet in jasnosti glede realne glasovalne moči vsake od partneric ter večinskega seštevka bo stekel morebitni tretji krog pogovorov z namenom uskladitve odgovornosti v novi vladi."

Poslanci situacijo umirjajo

Tako kot v ponedeljek so bile tudi včeraj v ospredju špekulacije o razhajanjih v poslanski skupini SMC, saj se vrstijo ugibanja, da bi nekateri poslanci lahko ob koaliciji z Janšo zapustili poslansko skupino. Poslanec SMC Gregor Perič, ki se poleg Janija Möderndorferja in Janje Sluga največkrat omenja kot kandidat za izstop iz stranke, če bi ta sklenila dogovor z Janšo, je včeraj novinarjem zatrdil, da je poslanska skupina enotna. "Bodite brez skrbi, vse stvari lepo tečejo normalno. Vse ostale zadeve pa bo komuniciralo vodstvo stranke," je dejal Perič in dodal, da je vse pod nadzorom. Brez poslanskih prestopov bi imela Janševa četverica strank 48 poslanskih glasov. A poskusi "kraje" poslancev intenzivno potekajo v obeh taborih, kot je vse glasneje slišati na političnih hodnikih.
Toda vse v SMC še zdaleč ni pod nadzorom, saj se burno dogajanje v stranki po javnih pismih in izstopih še ni pomirilo. Izstopi vplivnih in uglednih ustanovitvenih članov, sploh če SMC stopi v vlado z Janezom Janšo, se napovedujejo tudi v prihodnje. Eden takih bi po naši informacijah lahko bila bivša zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc, s katero je Počivalšek še vedno v precej rednem stiku, na njena mnenja in ocene pa še vedno precej da. Kolar Celarčeva je predhodnici stranke začela pomagati že maja 2013, ko je bila še civilno gibanje.

Kolar Celarčeva svari

"Zanima me le program nove koalicije ali tiste po volitvah. Trdno zagovarjam sistem javnega zdravstva in socialne varnosti. Če bo koalicijski sporazum za zdravstvo in dolgotrajno oskrbo zagovarjal posamezne interesne skupine, zasebne zdravnike in zavarovalnice, kjer se pretaka denar za različne zadeve, tudi za to, da nekateri veljaki v politiki govorijo, kot govorijo, bom napisala javno pismo in odstopila," nam je povedala Milojka Kolar Celarc. Dodaja, da ima dostojanstvo, hrbtenico, nikoli ni bila nikomur nič dolžna in nihče je po njenih besedah ne more za nič držati.
Kolar Celarčeva bi torej izstopila iz SMC, če bi Počivalškovi šli v koalicijo z Janšo, v koalicijski pogodbi pa bi prevladale rešitve SDS in Nove Slovenije, ki po mnenju večjega dela politike levo od sredine zagovarjata razgradnjo javnega zdravstvenega sistema. Takrat bo tudi pripravljena razkriti dokumente, iz katerih bi se po njenem mnenju dalo rekonstruirati metode delovanja zavarovalnic v politiki. "Kar predlaga Nova Slovenija za skrajševanje čakalnih vrst, ni nič drugega kot omogočati zasebnikom lepe dobičke iz javne zdravstvene blagajne," sklene.
Stranka SMC je v manj kot šestih letih svojega obstoja doživela meteorski vzpon na predčasnih volitvah leta 2014, ko je osvojila rekordno število poslanskih mandatov, kar 36. Že na naslednjih volitvah, po odstopu ustanovitelja stranke Mira Cerarja, pa se je njena teža skrčila na deset poslancev, s katerimi so ideološko in politično precej neopredeljivi "centraši", ki so jeziček na tehtnici med predčasnimi volitvami in tretjo vlado Janeza Janše.

Ustanovni člani v glavnem že zapustili SMC

Če pogledamo nazaj, je SMC v bistvu začela razpadati, ko je prišlo do težkokategornega konflikta med Cerarjem in Milanom Brglezom. Premier Cerar je februarja 2017, da utrdi svoj položaj v stranki, iz nje vrgel bolj levičarsko usmerjenega Brgleza, takrat podpredsednika stranke in predsednika državnega zbora. Od takrat naprej so se vrstili številni odmevni odhodi iz stranke, nazadnje v nedeljo, ko je odstopila še ena podpredsednica stranke, Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Ob pregledu desetčlanskega izvršnega odbora stranke ob ustanovitvi lahko hitro opazimo, da v stranki ni več velike večine ustanovnih "očetov in mater" stranke. Večina jih je iz stranke izstopila. Izvršni odbor so na začetku sestavljali Milan Brglez, Bojan Dobovšek, Vesna Györkös Žnidar, Janja Hojnik, Mitja Horvat, Gregor Jagodič, Erik Kopač, Simona Kustec Lipicer, Jure Leben in Mitja Sojer.

Igor Pribac
Robert Balen
Martin Nahtigal
Twitter
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta