Sindikat Skei napovedal stavko v Gorenju. Od lastnikov zahtevajo odpravo kršitev kolektivne pogodbe, 1500 evrov regresa, dvig stimulacije ...

Srečko Klapš Srečko Klapš
11.04.2022 10:27

Začela se bo v omejenem obsegu v četrtek, med drugim zahtevajo odpravo kršitev kolektivne pogodbe, 1500 evrov regresa, višjo stimulacijo. Sindikat izpostavlja tudi odrejanje nadurnega dela brez vročitve pisnih obvestil in nepravilno obračunavanje ter izplačevanje nadur.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nazadnje je stavka v velenjskem Gorenju pred glavnim vhodom v družbo potekala 16. septembra 2009.
Janko Rath

Sindikat Skei je za četrtek napovedal stavko v velenjskem Gorenju, ki je v lasti kitajske korporacije Hisense. Kot je povedal Žan Zeba, predsednik SKEI Konference PS Gorenje in vodja stavkovnega odbora, se bo začela v omejenem obsegu v četrtek in bo in trajala do uresničitve stavkovnih zahtev.

V Gorenju se na zahteve javno še niso odzvali, pravkar pa poteka prvi sestanek s sindikati, tako da bo več znano popoldne. Sindikat med drugim zahteva odpravo kršitev kolektivne pogodbe, 1500 evrov regresa, dvig stimulacije za šesti delovni dan za 40 odstotkov ter višjo stimulacijo za dodatne delovne dni.

Skei se je za napoved stavke odločil, ker poslovodstvo Gorenja svetu delavcev v sprejem ni dalo konkretnih meril za ugotavljanje delovne uspešnosti. Brez dogovora na socialnem svetu je prišlo enostransko do znižanja višine povprečnega koeficienta osebnega prispevka zaposlenega (KOP) oziroma višine mase sredstev za te prispevke, ki je bila doslej dogovorjena. Zato zahtevajo ponovno vzpostavitev skupnega povprečnega KOP-a v višini treh odstotkov. 

Sindikat izpostavlja tudi odrejanje nadurnega dela brez vročitve pisnih obvestil in nepravilno obračunavanje ter izplačevanje nadur. Zahtevajo še odpravo omejitev števila zaposlenih, ki lahko prejmejo take dodatne prihodke, ter odpravo določitve proračuna za ta prispevek po posameznih organizacijskih enotah. Najkasneje do 31. julija zahtevajo sklenitev dogovora o nagrajevanju oziroma izplačevanju dodatkov k plači iz naslova uspešnosti poslovanja.

Prvi dan stavke bosta stavkala izvršni odbor Skei Konference PS Gorenje in izvršni odbor Skei Gorenje GA, in sicer od 13. do 15. ure. Po tem datumu bo stavkovni odbor, če ne bo prišlo do uresničitve stavkovnih zahtev, sprejel odločitev o prehodu na stopnjevanje stavke ter razširitev stavke na vse zaposlene, so še navedli v zahtevah.

Stavka bo potekala pred glavnim vhodom v varovano območje Gorenja za Gorenje, HGE, Gorenje I.P.C., Gorenje Orodjarna, Gorenje GTI, Gorenje GSI, Gorenje Gostinstvo, Gorenje Keramika in HEE.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta