Sindikat zbral več kot 7000 podpisov: Sporna opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja v policiji bi izgubila pravni učinek

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
07.01.2022 12:39

Sindikat policistov Slovenije predlaga spremembo zakona o delovnih razmerjih, s čimer bi dosegli strožje pogoje za izrekanje opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja tako v javnem kot zasebnem sektorju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zbiranje podpisov je trajalo od 13. oktobra do 5. novembra, h kampanji Za delavske pravice pa so pristopile vse sindikalne centrale. Predlog sprememb je podprl tudi Inštitut 8. marec. 

Robert Balen

Ko smo že poročali, je Sindikatu policistov v zakonsko predpisanem roku uspelo zbrati več kot 5000 podpisov, potrebnih za podporo noveli zakona o delovnih razmerjih. Sindikat je danes v zakonodajni postopek vložil predlog novele zakona o delovnih razmerjih skupaj s 7323 overjenimi podpisi volivk in volivcev. S predlogom želijo doseči, da bi bili pogoji za izrek opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja zaposlenemu tako v javnem kot zasebnem sektorju strožji.

Kot so oktobra ob začetku kampanje pojasnili v SPS, so se za predlog novele odločili zaradi izrekanja opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja, ki so se v policiji zgodila v zadnjem letu in so po mnenju sindikata prešla vse meje. Da je treba onemogočiti zlorabo tega instituta, so povedali. Povod za njihovo odločitev so bili pritiski generalnega direktorja policije Antona Olaja zaradi dogodkov, povezanih z varovanjem alternativne proslave v Ljubljani ob dnevu državnosti, ko so policisti odstranili tako imenovane rumene jopiče, ki so prišli na prizorišče provocirat. Kasneje sta, po Olajevem zaradi neenakopravne obravnave, dva od vodilnih policistov prejela omenjeni opozorili, saj policija ni ukrepala zoper druge protestnike.

Predsednik sindikata Kristjan Mlekuš je ob vložitvi novele v zakonodajni postopek pojasnil, da po predlogu delodajalec lahko delavcu izda pisno opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi le, če obstaja utemeljen krivdni razlog ali razlog nesposobnosti. Delavec ima po predlogu pravico do sodnega varstva zoper takšno opozorilo. Delodajalec lahko začne postopek redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi šele po pravnomočni sodni odločbi, s katero sodišče ugotovi utemeljenost takšnega opozorila, predlagajo. Opozorila pred redno odpovedjo delovnega razmerja, ki so jih delodajalci izdali delavcem do uveljavitve te rešitve, pa nimajo pravnega učinka, se še glasi predlog.

Zbiranje podpisov je trajalo od 13. oktobra do 5. novembra, h kampanji Za delavske pravice pa so po besedah Mlekuša pristopile vse sindikalne centrale.

Predlog novele so podprli tudi na Inštitutu 8. marec. Zavzemajo se namreč za rešitve, ki delajo sistem manj krivičen, je na novinarski konferenci dejala Mojca Lukan z inštituta. Zdajšnja ureditev po njenih besedah omogoča, da se z opozorilom pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi utišajo kritični glasovi.  Navedla je primer delavke iz javne uprave, ki je delovala na področju okolja in dobila opomin pred odpovedjo delovnega razmerja, ker je bila kritična. Prav tako je po njenih besedah znan primer delavke v Lidlu, ki je ustanovila sindikat in začela opozarjati na nepravilnosti, zaradi česar je dobila opomin in bila na koncu tudi odpuščena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta