Slovenija pod drobnogledom OECD: Za dvig upokojitvene starosti na 67 let

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
20.07.2020 18:30

Med največjimi izzivi Slovenije sta hitro naraščanje stroškov za pokojnine in zdravstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
OECD predvideva, da bodo v Sloveniji do leta 2055 odhodki, povezani s staranjem, narasli bolj kot v večini drugih evropskih držav.
Tit Kosir

"Slovenija je od pridružitve Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) dosegla izreden gospodarski in socialni napredek," je poudaril generalni sekretar OECD Angel Gurria na današnji videokonferenci ob desetletnici članstva Slovenije v tej organizaciji. Slovenija je tudi hitro ukrepala, da bi ustavila širitev covida-19, in zdravstveni sistem je dobro upravljal izbruh. Finančni ukrepi za podporo delovnih mest, dohodkov in podjetij so ublažili pretres gospodarstva. Glede na poročilo bo z umikom teh ukrepov gospodarstvo morda potrebovalo fiskalno spodbudo v obliki hitrih začasnih ukrepov, ki so enostavni za izvajanje. Glavni tveganji za gospodarstvo sta zdaj porast stečajev in nadaljnje povečanje brezposelnosti, je ocenil Gurria.
Ob predpostavki, da ne bo pomembnega drugega vala okužb s covidom-19 v tem letu, poročilo OECD za Slovenijo predvideva 4,5-odstotno rast BDP v letu 2021 po 7,8-odstotnem padcu v letu 2020. V primeru drugega vala je predvidena samo 1,5-odstotna rast BDP v letu 2021 po 9,1-odstotnem zmanjšanju v letu 2020.
Ko bo okrevanje na dobri poti, je mogoče spodbudo zmanjšati in se znova osredotočiti na reševanje izzivov, ki jih prinaša staranje prebivalstva, zaradi katerega se bo do leta 2055 razmerje med prebivalstvom nad 65. letom starosti in delovno aktivnim prebivalstvom podvojilo, kar bo imelo vpliv na javne finance.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta