Slovenjgraško podjetje Troia bo zaradi posla, ki ga je nedavno dobilo v Litvi, v bližnji prihodnosti ponudilo vsaj pet novih zaposlitev

Nejc Strojnik
24.11.2020 06:30
Zaradi posla bo leto 2021 za njih precej bolj prijazno, letošnje poslovanje pa po prihodkih podobno ali za odtenek slabše od lanskega.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktor Primož Sevčnikar (desno) ob lanskem prejemu nagrade Maximo World Award
Arhiv podjetja

Troia, ki se v zadnjem času ozira predvsem proti elektroindustriji, bo za baltsko skupino Ignitis Group, ki zaposluje več kot štiri tisoč ljudi in ima več kot milijardo evrov letnih prihodkov, izpeljala implementacijo informacijskega sistema za upravljanje sredstev za področje distribucije plina in elektrike. "Prodor na litovski trg s poslom za Ignitis Group je nova priložnost za dokaz našega znanja in utrditev na trgu inovativnih rešitev sistemov upravljanja sredstev v Evropi," je ob tem povedal direktor koroškega podjetja Primož Sevčnikar.

Težko najdejo prave kadre

Zaradi posla bodo morali zaposliti vsaj pet ljudi, s čimer se bo število zaposlenih povečalo na okoli 35. "Pred leti smo začeli ponujati kadrovske štipendije, nekaj teh študentov na koncu ostane pri nas na Koroškem. Organsko rast smo s tem zadovoljili. Zdaj, ko jih moramo najti več, imamo težave. Področje svetovanja se da zapolniti, težje je dobiti računalničarje, informatike, programerje," pravi Sevčnikar, ki ni edini direktor s podobnimi težavami. Povsod je namreč velik manko teh kadrov. Sploh v času epidemije je vedno več samostojnih podjetnikov, ki iz Slovenije delajo za tuja podjetja. V podjetju Troia sicer trenutno vsi delajo od doma, kar od začetka ni bilo lahko, a so zdaj že utečeni. "Prva dva tedna v prvem valu sta bila naporna, nato smo se ujeli, našli ritem. Zdaj nekako gre. Imamo srečo, da smo zaradi narave dela projekte lahko normalno izpeljali. Situacijo razumejo tudi stranke, tako da nam ni bilo treba hoditi v tujino." opiše direktor.

Velike načrte je prekrižala korona

Zaradi posla bo leto 2021 za njih precej bolj prijazno, letošnje poslovanje pa po prihodkih podobno ali za odtenek slabše od lanskega, ko je Troia ustvarila okoli 2,4 milijona evrov prihodkov. "Veliko stvari je odpadlo, letos smo nameravali biti zelo aktivni in se udeležiti veliko strokovnih kongresov. Večino so jih nato prestavili v prihodnje leto, nekaj jih je potekalo prek spleta. Je pa na tak način težje pridobivati posle, ni sejmov, kjer bi se lahko predstavil. Ubirati moraš popolnoma druge kanale. Mi smo se usmerili na webinarje, v spletni marketing in podobno. Tudi v Združene države Amerike smo nameravali iti, na mednarodno konferenco o obogateni resničnosti, tam smo imeli partnerja, ki bi naše rešitve tržil na ameriškem trgu," razlaga Sevčnikar.

Leto 2020 je tako zahtevalo prilagoditev načrtov in ciljev ter prodajno-tržnih aktivnosti. Direktor je ob tem izpostavil, da Troia razvija tudi druge napredne rešitve na področju obogatene resničnosti in digitalizacije velikih sistemov. "Naš cilj je predvsem internacionalizacija podjetja, saj nam posel v Litvi odpira vrata tudi na druge trge. Pri tem stavimo na zagnanost sodelavcev in razvoj kakovostnih in pametnih digitalnih rešitev za naše stranke," doda. V letu 2019 so sicer na tujih trgih ustvarili 36 odstotkov poslov. Podobno razmerje se obeta tudi za leto 2020, že za 2021 pa pričakujejo razmerje 50:50.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta