Sovražni govor in laži: Kdo to sploh jemlje resno?

Kristina Božič
01.02.2019 14:44

Poročila, ki so jih oddali internetni velikani ta teden Komisij EU, so sprožila negodovanje komisarja za varnostno unijo. V Sloveniji v prijavni točki Spletno oko opozarjajo, da je sprememba medijske zakonodaje potrebna in smiselna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V torek se je komisar EU Julian King odzval na prvo poročilo, h katerim so se oktobra zavezali informacijski velikani Google, Facebook, Firefox Mozilla in Twitter. V poročilih, ki naj bi jih naslednje leto Komisiji EU pošiljali mesečno, so pojasnili, kakšne ukrepe so izvedli, da bi zagotovili večjo transparentnost financiranja političnega oglaševanja in preprečili širjenje laži, zavajanj ter sovražnega govora prek svojih internetnih portalov. "Pristop je nedosleden, netrasparenten in arbitraren," je bil kritičen komisar za varnostno unijo. "Zahvaljujem se za poročila … Idealno bi bilo, da bi nam dejansko ponudili kakšne številke," je bil nezadovoljen z ukrepi in sodelovanjem predvsem Facebooka, ki je neodvisnim raziskovalcem tudi preprečil dostop do informacij, z zunanjimi preverjevalci novic pa sodeluje le v sedmih od 28 članicah EU. "Skrbi nas hitrost napredka. Ta mora biti hitrejši," je dejal Julian King manj kot štiri mesece pred EU volitvami.

"Pristop je nedosleden, netrasparenten in arbitraren," Julian King, komisar EU za varnostno unijo v Bruslju ni skrival nezadovoljstva glede dosedanjih ukrepov internetnih velikanov, da bi zajezili širjenje laži in preprečili priktrito politično oglaševanje.
Epa

Inšpektorji, ki ne morejo ukrepati

V Sloveniji so priprave na spremembo medijske zakonodaje v zadnjih tednih zamrle. Z njo bi se omogočilo sankcioniranje medijev, ki objavljajo novice, ki razpihujejo nestrpnost ali so diskriminatorne. Andrej Motl je koordinator prijavne točke Spletno oko na fakulteti za družbene vede ljubljanske univerze. Pravi, da jih pripravljavci predloga novele zakona o medijih zaenkrat še niso kontaktirali. "Z vidika vse pogostejšega razpihovanja sovraštva in nestrpnosti, tudi v novinarskih prispevkih, na Spletnem očesu ocenjujemo, da bi bila dopolnitev zakona z ustreznimi sankcijami smiselna in potrebna," pravi, da bi bile kazni potrebne predvsem v primerih večkratnih in hujših kršiteljev. Sedanji zakon o medijih že prepoveduje novice, ki razpihujejo nestrpnost ali so diskriminatorne, a za kršitve ne predvideva sankcij. 

Če ni sankcij, je zakonska prepoved širjenja nestrpnosti in diskriminacije bolj črka na papirju kot kaj drugega, opozarjajo v prijavni točk Spletno oko.
Andrej Petelinšek

​Nezadostni formalizem

Izhajajoč iz pridobljenih izkušenj bi se jim zdelo smiselno spremeniti medijski zakon tudi glede urejanja uporabniških komentarjev v medijih. "Trenutno je sankcionirana le ne-objava pravil za komentiranje, ni pa določeno, kaj morajo tovrstna pravila vsebovati," pojasnjuje, da stvari niso samoumevne. Trenutno nad spoštovanjem zakonskih določil ni pravega nadzora. Po njihovem mnenju bi pravila morala vsebovati "prepoved sovražnega govora in groženj kot najbolj očitnih in nevarnih oblik zlorabe govora". Andrej Motl opozori, da tudi v primeru ne-odstranitve neprimernih komentarjev v roku največ enega dne zakon ne predvideva sankcij. Tudi tu so prepričani, da bi bile te potrebne v primeru hujših, ponavljajočih se kršitev. "V praksi namreč vidimo, da določeni mediji v komentarjih dopuščajo tudi skrajne primere sovražnega govora," pojasni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta