Teršek o preverjanju upokojencev: Tu ne gre več za pravo, ampak za razum, etiko, omiko in spodobnost

DR
12.04.2020 23:10

Polemika ob zadnji spremembi odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji, ki določa, da morajo starejši od 65 let pri vstopu v trgovino izkazati svojo istovetnost z osebnim dokumentom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Potrošniki, starejši od 65 let, morajo od petka dalje ob vhodu v trgovino svojo starost dokazovati z osebno izkaznico ali drugo ustrezno listino. Ker sodijo med najbolj ranljive skupine v času epidemije novega koronavirusa, je Janševa vlada z odlokom zanje odredila poseben režim nakupovanja osnovnih potrebščin. V trgovine tako, da bi jih obvarovali pred stiki z drugimi kupci, je pojasnjevala vlada, lahko hodijo od 8. do 10. ure zjutraj in še zadnjo uro pred zaprtjem trgovin, od 17. do 18. ure torej. Sprva jih varnostniki, ki stojijo pred trgovinami, niso legitimirali, po novem, dopolnjenem odloku jih lahko.
Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je ob sprejetju dodatnega ukrepa, ki je nadgradil prvega, dejal, da je normalno, da se ukrep, ki je sicer namenjen zaščiti izpostavljenih, torej starejših, nadzira. "Če nekomu od mlajših ne diši, da kdo preverja njihovo starost, naj pride v trgovino prej, ko nihče ne preverja njihove starosti.

Kje je meja?

Ob tem se je iz karantene oglasil tudi ustavni pravnik dr. Andraž Teršek. Po njegovem sprememba 2.a člena Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki določa, da morajo starejši od 65 let pri vstopu v trgovino izkazati svojo istovetnost z osebnim dokumentom, pomeni, da ta skupina prebivalstva - pogojno - ne more opraviti nakupa živil, ne da bi pokazali osebni dokument. "Kje je meja, čez katero, tudi v imenu učinkovitosti in operativnosti, ne smemo?" se sprašuje. In nadaljuje: "Starejši so v teh časih najbolj zdravstveno ogrožena skupina ljudi. Pa tudi logistično: najtežje poskrbijo za svoje temeljne življenjske potrebe, še posebej, če so prepuščeni sami sebi. Zato mora biti politika delovanja trgovin in drugih objektov, ki jih obiskujejo, ker jih v to silijo življenjske razmere in življenje samo, urejena in izvajana na način, ki bo zanje najbolj prijazen in najbolj učinkovit." 

Andraž Teršek
Fpa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta