Test je pokazal, kako kvalitetni so v resnici predpakirani zamrznjeni lososi

A.L.
28.11.2018 09:44

Losos je pomemben vir beljakovin in maščob. Odrasel človek na dan potrebuje 0,8 grama beljakovin na kilogram telesne mase, otroci, nosečnice, doječe matere, športniki in starejši odrasli še nekoliko več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zamrznjeni losos.
Profimedia

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je opravila test predpakiranih zamrznjenih lososov v filejih, dveh gojenih in štirih divjih. Rezultati so pokazali, da se je večina lososov na testu odrezala dobro. Za izdelke na testu so odšteli med 2,99 in 7,59 evra (od 11,96 do 19,96 na kilogram), zmagal pa je file divjega lososa z največ beljakovinami, ugodno maščobnokislinsko sestavo ter dobro senzorično oceno in ustrezno označbo. 
Noben izmed izdelkov na testu ni presegel mejnih vrednosti za težke kovine - vsebnost svinca in kadmija je bila skoraj nezaznavna, vzorci so vsebovali le nekaj živega srebra, a pod mejo 0,5 miligrama na kilogram. Prav tako v nobenem od vzorcev niso zaznali nedovoljenih dezinfekcijskih barvil. Niti enemu izdelku tudi ni bila dodana voda, so sporočili iz ZPS.

Pri lososih pomembna maščobnokislinska sestava

Ribe so živilo, ki prispeva k uravnoteženi prehrani. So vir biološko visoko vrednih beljakovin, koristnih maščobnih kislin ter številnih mineralov in vitaminov. "Losos je pomemben vir beljakovin in maščob. Odrasel človek na dan potrebuje 0,8 grama beljakovin na kilogram telesne mase, otroci, nosečnice, doječe matere, športniki in starejši odrasli še nekoliko več. Vzorci na testu so v povprečju vsebovali 19,6 grama beljakovin v 100 gramih lososa. Poleg beljakovin so ribe tudi vir koristnih in nujno potrebnih maščob za naše telo. Glede na vsebnost maščobe se lososi na testu močno razlikujejo. Razlog za tolikšne razlike je tudi v tem, da so testirani lososi različnih vrst," je predstavila rezultate testiranja Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Bolj kot skupna vrednost maščobe je pri lososih pomembna maščobnokislinska sestava. Pomembne so predvsem večkrat nenasičene esencialne maščobne kisline omega 3."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta