Tomos le v stečaj

Srečko Klapš Srečko Klapš
03.01.2019 15:58

Upniki Tomosa imajo do aprila čas za prijavo terjatev, upanje na poplačilo pa je minimalno. Delavci bodo dobili zaostale neizplačane plače in regres preko jamstvenega sklada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V koprskem Tomosu, ki je od danes v stečaju, je v najboljših časih delalo tudi 2500 ljudi, mopede pa so prodajali na vse celine.
Boris Jaušovec

Potem ko so zaposleni v koprskem Tomosu konec novembra zaradi neizplačanih plač in regresa predlagali stečaj, je danes tamkajšnje okrožno sodišče za stečajnega upravitelja imenovalo Štefana Verena. Sodišče je tako odločilo, ker podjetje v roku 15 dni ni ugovarjalo terjatvam delavcev, prav tako ni prerekalo plačilne nesposobnosti. Upniki imajo tako do 3. aprila čas za prijavo terjatev, nekaj več kot deset zaposlenih pa bo lahko dobilo zaostale tri plače in regres preko jamstvenega sklada. Kot je za Večer nedavno pojasnil Sašo Ristič, sekretar regijske organizacije SKEI kraško-notranjske regije in Obale, še ni znano, ali bi se ti lahko nadejali tudi odpravnin, saj je večina premičnega in nepremičnega premoženja družbe zastavljena.
Iztok Pikl je preko svojega podjetja MPO Kabel Tomos prevzel leta 2015 od idrijske Hidrie, ki je Tomos prevzela leta 1998 in ga konec leta 2012 za krajši čas poslala v postopek likvidacije, a se nato odločila, da ga proda. Nazadnje se je za nakupa Tomosa zanimala tudi Pošta Slovenije, ki dvokolesne motorje uporablja za razvoz poštnih pošiljk, a je od te namere odstopila.
Na težek položaj nekoč cvetočega koprskega podjetja, ki je zaposlovalo tudi 2500 ljudi, so nedavno v Večeru opozorili tudi delavci, ki so še ostali. "V Tomosu je katastrofa. Deset delavcev, ki so še ostali, je brez plač in plačanih prispevkov že štiri mesece. Dogaja se najhujše. Na vratih družbe Tomos se nabirajo listki upnikov, ki se skrbno pospravljajo na direktorjevo šest metrov dolgo mizo, kjer se nabira tudi vsa neodprta pošta. Stolov in mopeda v pisarni več ni, ker so jih zaplenili rubežniki, ki so zarubili in prodali tudi omaro s serverjem," so nam zaupali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta