Ukinitev samostojnega Študijskega centra za narodno spravo? "Z zgodovino se spet dela otročje, objestno"

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
15.03.2019 12:32
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zakonca Zver (desno) podporno pred zaporom na Dobu, ko je moral nekdanji premier, predsednik SDS Janez Janša, v (volilnem) letu 2014 na prestajanje zaporne kazni v zadevi Patria, ki je nazadnje popolnoma pogorela na ustavnem sodišču. 
Sašo Bizjak

"Prizadevam si, da to izvem." To je odgovor direktorja Inštituta za novejšo zgodovino dr. Damijana Guština, ali je kaj na tem, da naj bi se načrtovala pripojitev Študijskega centra za narodno spravo k Inštitutu za novejšo zgodovino.
Znano je, da je Študijski center za narodno spravo, delujoč od pomladi 2008, že nekaj mandatov ga, zdaj kot v. d., vodi dr. Andreja Valič Zver, zgodovinarka, poročena s podpredsednikom SDS in evropskim poslancem dr. Milanom Zverom in tudi visoko pozicionirana v SDS, trn v peti vsakokratni politiki levo od desne. Po Večerovih informacijah politika s SD na čelu (pristojnostno Študijski center sodi pod ministrstvo za pravosodje, ki ga v tem mandatu vodi SD z ministrico Andrejo Katič) zdaj kuha plan pripojitve k Inštitutu za novejšo zgodovino. Kar se na zunaj, vsebinsko, dozdeva celo logično, a naši viri pravijo, da bi morebitna združitev povzročila težave, vsebinske in personalne, na obeh straneh. Študijski center za narodno spravo je "stranski" produkt - iz politično ugodnega časa - intenzivnega razčiščevanja povojnih pobojev na ozemlju Slovenije. Tako kot tudi razčiščevanja pojmov: koliko je totalitarizmov, kateri so, kaj vse so povzročili.     

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta