V podjetju Big Bang so epidemijo dobro prebrodili

Damijan Toplak Damijan Toplak
10.06.2021 15:45
Med epidemijo in ob zaprtju trgovin imeli na čakanju med 100 in 160 zaposlenih, odpuščali pa niso. Prihodki so jim lani upadli za blizu 15 odstotkov, leto pa so zaključili s pozitivno ničlo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je bilo avgusta predlani ob otvoritvi prenovljene trgovine Big Bang v Mariboru, v Europarku.
Foto: Žiga INTIHAR
Žziga Intihar

V podjetju Big Bang, ki ima na področju zabavne elektronike v Sloveniji nekaj nad četrtinski tržni delež, in je prek podjetij Bidigital in Adventura Investments v večinski lasti družine nekdanjega novinarja Darka Martina Klariča, so epidemijo koronavirusa zelo dobro prestali. Lani so jim namreč prihodki upadli za slabih 15 odstotkov, na 81 milijonov evrov, kar je ob dejstvu, da so imeli trgovine zaprte kar 13 tednov, dober rezultat, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal Uroš Mesojedec, sicer glavni izvršni direktor v podjetju Big Bang, ki ima še vedno nekaj nad 350 zaposlenih. Lani so imeli med epidemijo in zaprtjem trgovin med 100 in 160 zaposlenih na čakanju na delo, niso pa odpuščali.

Za prenovljeno Big bang Mega poslovalnico v ljubljanskem BTC-ju so odšteli med poldrugim in dvema milijonoma evrov.
Foto: Damijan TOPLAK
Damijan Toplak

"Pod črto smo poslovali s pozitivno ničlo, kar na dane okoliščine niti ni slabo (predlani so v Big Bangu sicer imeli 2,4 milijona evrov čistega dobička, op.a.). Prodajo prek spleta smo ob prenovljeni spletni platformi povečali za dvainpolkrat, a še vedno je ta lani predstavljala le 16 do 17 odstotkov naše celotne prodaje in v celoti ni mogla nadomestiti tega, da so bile naše prodajalne zaprte. Imamo pa v strategiji do leta 2025 predvideno, da bo spletna prodaja predstavljala že 30 odstotkov naše celotne prodaje," je bil danes optimističen Mesojedec. Pravi še, da so si s predlanskim prevzemom podjetja zadali precej smele cilje, ter so medtem od skupno 19 prodajaln kar sedem prenovili, dve odprli povsem na novo, nedavno pa so v ljubljanskem BTC-ju odprli tudi svojo t.i. mega trgovino, ki je po Mesojedčevih besedah povezuje virtualen in realen svet, temelji na brezpapirnem poslovanju in na najboljšem timu zaposlenih ter je verjetno najboljša, najlepša in najbolj sodobna prodajalna zabavne elektronike v širši regiji in ne le v Sloveniji. Za to investicijo so odšteli med 1,5 in dvema milijonoma evrov.

Uroš Mesojedec, glavni izvršni direktor družbe Big Bang
Foto: Damijan TOPLAK
Damijan Toplak

"Ob nedavnem vnovičnem odprtju trgovin nam je pričakovano spletna prodaja nekoliko upadla, a še vedno naši kupci najbolj cenijo t.i. video nasvete in pa možnost dostave v Ljubljani v recimo treh urah. Zaavedamo pa se, da so ključni naši zaposleni, zato jih vseskozi šolamo in usposabljamo, da lahko čim boljše svetujejo strankam," pove prvi mož Big Banga in doda, da so v zadnjem lanskem četrtletju oddelili distribucijsko družbo Big Partner, ki je tako zastopnica določenih velikih blagovnih znamk. Do leta 2025, tako Uroš Mesojedec, želijo prihodke povečati na 110,2 milijona evrov, EBITDA na 7,4 milijona evrov, število zaposlenih pa ob vse večji digitalizaciji poslovanja ne bo raslo tako hitro, saj nameravajo število zaposlenih povečati le za deset ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta