(VIDEO) Danes popoldne močne nevihte s točo in vetrom. Tako je bilo ponekod včeraj ...

A.L.
11.06.2019 08:35

Nevihte bodo, podobno kot včeraj, precej stacionarnega tipa, kar pomeni, da se bodo počasi premikale proti vzhodu in severovzhodu, zato lahko lokalno pride do večjih količin dežja in hudourniških poplav ali večje količine (debelejše) toče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Danes bo sprva precej sončno, na zahodu pa bo spremenljivo oblačno. Čez dan bo povsod več spremenljive oblačnosti, sredi dneva, popoldne in zvečer bodo v notranjosti Slovenije nastajale krajevne nevihte, nekatere bodo lahko tudi močnejše. Kakšna nevihta bo možna tudi ponoči. Pihal bo šibak jugovzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32 °C.
Nevihte bodo danes možne predvsem v osrednji Sloveniji. Kot poroča portal Neurje.si, so zelo verjetne močnejše nevihte z intenzivnimi nalivi, sunki vetra in točo. "Za razvoj neviht bo namreč na voljo zelo velika količina konvektivne potencialne energije (2000-3000+ J/kg), dnevno segrevanje prizemnih plasti zraka in bližina vremenske motnje pa bosta poskrbela za popoldansko proženje neviht predvsem na notranji (vzhodni) strani dinarske pregrade ter v osrednji Sloveniji. Vetrovni profil bo omogočal tudi razvoj dolgotrajnejših nevihtnih celic."
{facebookpost}https://www.facebook.com/StormchasersSlovenija/posts/2157762711012701{/facebookpost}

Nevihte bodo, podobno kot včeraj, precej stacionarnega tipa, kar pomeni, da se bodo počasi premikale proti vzhodu in severovzhodu, zato lahko lokalno pride do večjih količin dežja in hudourniških poplav ali večje količine (debelejše) toče. Nekateri regionalni meteorološki modeli predvidevajo razvoj kakšne močnejše nevihte tudi na Dolenjskem, v Beli krajini, v Posavju in na Koroškem, zato je bilo območje možnosti nastanka močnejših neviht razširjeno še tja, poroča portal Neurje.si. Najmanjša možnost za nastanek neviht bo na Primorskem, predvsem ob obali neviht ni pričakovati.
Jutri bo pretežno jasno, popoldne v gorskem svetu ni izključena kakšna nevihta. Pihal bo šibak južni do vzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, na Goriškem in ob morju okoli 19, najvišje dnevne od 28 do 33 °C. V četrtek in petek se bo nadaljevalo sončno in vroče vreme, nevihte pa bodo malo verjetne.

Hudo neurje na Bavarskem

Hudo neurje z močnim deževjem in točo je ponoči pustošilo po delih južne in vzhodne Nemčije ter severozahodne Češke. Iz Nemčije poročajo predvsem o gmotni škodi, na severu Češke pa je med drugim vlak trčil v podrto drevo. Poškodovanih ni bilo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
{facebookpost}https://www.facebook.com/severeweatherEU/videos/669265696847574/{/facebookpost}
{facebookpost}https://www.facebook.com/ExtremeWeather.co/videos/479264482848248/{/facebookpost}
Na Bavarskem so vremenoslovci namerili sunke vetra s hitrostjo do 120 kilometrov na uro, poročajo pa tudi o ogromni toči s premerom do šest centimetrov. Zaradi toče je bilo na širšem območju Münchna poškodovanih več avtomobilov in strešnih oken, zaradi močnega deževja pa je poplavljalo hiše, so sporočili iz policije, poroča STA.
Zaradi podrtega drevja je prišlo do motenj v železniškem prometu med Landshutom in Münchnom, a jim je uspelo vse vlake preusmeriti na druge proge.
Neurje je pustošilo tudi po zvezni deželi Saška. Na jugu dežele je padlo od 30 do 50 litrov dežja na uro, padala pa je tudi toča s premerom do štirih centimetrov. Zaradi poplav na območju Rudne gore več cest ni bilo prevoznih.
O močnem deževju in toči so poročali tudi s severozahoda Češke. Najhuje je bilo na območju Karlovy Vary, kjer je zalilo številne kleti, še poroča STA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta