Vlada določila dejavnosti, za katere bo krila stroške testiranja

S. M., STA, A.L., Va
20.08.2021 10:03
Včeraj s PCR testi testirali 2481 ljudi in okrili 333 novookuženih s covidom-19. Delež pozitivnih je znašal 13,4 odstotka. Kje je ta čas največ okužb?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Andrej Petelinšek

Kot je na novinarski konferenci pojasnila vladna govorka Maja Bratuša, za zaposlene v storitvenih dejavnostih ostaja obvezno tedensko testiranje.

Minister za zdravje Janez Poklukar je pojasnil, da je vlada danes izdala uredbo o spremembah in dopolnitvah uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb s koronavirusom. S spremembami in dopolnitvami je vlada določila dejavnosti, za katere teste krije proračun. To so zaposleni v zdravstvu, v socialnovarstvenih zavodih, v dejavnostih vzgoje in izobraževanja, vključno z visokošolsko dejavnostjo. Ravno tako to velja za  osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve in izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode, osebe, za katere je z odloki vlade določeno obvezno testiranje na virus, ter za skupine, za katere je uredba veljala že do sedaj.

Uredba tudi določa, da se sredstva za samotestiranje za učence 7., 8. in 9. razreda ter dijake zagotovi iz državnega proračuna. Sicer pa je minister povedal, da bodo ob začetku pouka za 3. triado osnovne šole in dijake obvezne maske in prostovoljno tedensko samotestiranje.

Robert Balen

Poklukar je spregovoril tudi o tretjem odmerku cepiva, pravi, da v teh dneh v medicinski stroki potekajo razprave o tem, kdaj pričeti z osvežilnim odmerkom. "Prav gotovo bo cepljenju imunsko oslabljenih oseb v bližnji prihodnosti sledilo tudi cepljenje s tretjim odmerkom najbolj ranljivih skupin, to so starostniki v domovih za starejše, zaposleni v zdravstvu, v socialnem varstvu, v šolstvu in seveda vsi starejši od 60 let."

Na podlagi mnenja stroke so v nacionalno strategijo dodali določbo, da cepljene osebe ob rizičnem stiku ne odhajajo v karanteno v obdobju devetih mesecev po polnem cepljenju. 

Sicer pa bo prihajajoča jesen najbolj naporen del epidemije, je prepričan minister. "Podatki in projekcije, kaj se bo dogajalo jeseni, nas močno skrbijo. Naš namen nikakor ni zastraševati, vendar pa bom do vas kot Janez, kot minister in nenazadnje kot zdravnik pošten in odkrit. Stanje v bolnišnicah se slabša."

Zaradi sila naraščajoče epidemije se bosta v ponedeljek odprla dva nova covidna oddelka - v SB Celje in na kliniki Golnik.

Prihodnji teden bo za izvajanje izobraževalnih in športnih programov veljal pogoj PCT

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec pa je povedal, da bomo novo šolsko leto začeli tako, kot smo ga končali, po modelu B, ki omogoča izvedbo celotnega programa v šolah in vrtcih.

Daniel Novakovič/sta

Trenutna epidemiološka slika je takšna, da bo za zagotavljanje varnega učnega okolja treba dosledno upoštevati vse ukrepe. "Naj zagotovim, da so vsi ukrepi premišljeni in izvedljivi, ker jih že poznamo. Prihodnji teden v skladu z vladnim odlokom tako za vzgojno-izobraževalne zavode in izvajanje športnih programov velja PCT oziroma za tiste, ki tega ne izponjujejo, enkrat tedensko testiranje s hitrim antigenskim tetsom. Tako bo predvidoma tudi še v prihodnjem tednu, torej ko se začne pouk, za obdobje po 6. 9. pa vas bomo pravočasno obvestili."

Stanje okužb

V četrtek so opravili še 25.461 hitrih antigenskih testov, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V državi je po njihovi oceni aktivnih 2992 primerov. Povprečje okužb v zadnjih sedmih dneh je 257, 14 dnevna pojavnost na sto tisoč prebivalcev pa 139, še kažejo podatki NIJZ.

Po podatkih, ki jih je objavila vlada, je trenutno nekaj posameznih večjih žarišč okužb: v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Izoli in Kamniku, sicer pa je virus razširjen po vsej državi.

 

Včeraj je bolnišnično pomoč zaradi okužbe z novim koronavirusom po podatkih Covid-19 sledilnika potrebovalo 54 bolnikov. Od tega jih je bilo 12 v intenzivni terapiji, 9 jih je bilo na respiratorju. V četrtek ni umrl nihče. Slovenija je od včeraj na zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) obarvana oranžno.

Doslej je bilo z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih skupno 968.269 prebivalcev Slovenije oziroma 46 odstotkov. Med starejšimi od 18 let je bilo z enim odmerkom cepljenih 949.640 oziroma 55 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 597.777 oziroma 68 odstotkov.

Z drugim odmerkom pa je bilo doslej cepljenih 867.369 prebivalcev Slovenije, kar je 41 odstotkov prebivalstva. Med starejšimi od 18 let je bilo z drugim odmerkom cepljenih 855.104 oziroma 49 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 549.949 oziroma 62 odstotkov.

V četrtek so s prvim odmerkom cepili 4149 oseb, z drugim pa 5329, skupaj 9478 oseb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta