Vladnega predloga, po katerem bi za plače nad 6000 evrov bruto uvedli socialno kapico, na Zpizu ne podpirajo

Tanja Fajnik Milakovič
22.04.2021 18:00
To bi pomenilo 100 milijonov evrov manj v pokojninski blagajni. Delodajalci so za
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od 1. maja bo najnižja pokojnina znašala 279 evrov, zagotovljena pokojnina 620 evrov, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 388 evrov. Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Predlog za uvedbo socialne kapice, ki jo predvideva zakon o debirokratizaciji in zaradi katere bi se v pokojninsko blagajno letno zaradi manj vplačanih prispevkov nateklo do 100 milijonov evrov manj, je obravnaval tudi svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Ocenili so, da je to nesistemska rešitev, ki ruši veljavno ureditev pokojninskega zavarovanja.

Vladnega predloga, po katerem bi za plače nad 6000 evrov bruto uvedli socialno kapico, na zavodu ne podpirajo, je povedal generalni direktor zavoda Marijan Papež. To bi po njegovih besedah rušilo veljavno ureditev vertikalne solidarnosti, po kateri tisti, ki zaslužijo več, vplačujejo tudi višje prispevke. Ne nazadnje tudi nepredvidljivo obdobje epidemije covida-19 ni ustrezen čas za takšne spremembe, je ocenil. Predstavniki sindikatov in upokojencev v svetu so se strinjali z njim. Vlada ni pokazala nobene volje za usklajevanje predloga zakona s socialnimi partnerji, je dejal Aljoša Čeč iz vrst sindikatov. Predlagana rešitev pomeni konec solidarnosti v sistemu, je poudaril. Ocenil je, da smo "zašli v zelo nevarne vode," saj si po njegovem mnenju namreč nekateri s tem predlogom prizadevajo oslabiti prvi steber v pokojninskem sistemu. Opozorili so tudi, da bi socialna kapica razbremenila zgolj odstotek najbolje plačanih, ki bi tako imeli višje neto plače.

Podobno je menila predstavnica upokojencev Frančiška Ćetković. Tak predlog po njeni oceni vzbuja negotovost med upokojenci, ki jih je strah, ali bodo pokojnine sploh še imeli. Treba je videti družbo in ljudi v njej v celoti, je pozvala. "Vreči iz sistema vse elemente solidarnosti pomeni polom za socialno državo," je posvarila.

So pa uvedbi socialne kapice naklonjeni delodajalci in predlog vlade podpirajo, je poudarila Tatjana Čerin, predstavnica delodajalcev v svetu Zpiz. Predstavnik vlade, Igor Klinar, je opozoril, da zavarovanci vplačujejo v pokojninski sistem več, kot dobijo, zato bi Zpiz po njegovem moral v svojih poročilih bolj natančno opredeliti, koliko od vplačanih prispevkov gre za izplačilo pokojnin in koliko v druge namene. Strinjal pa se je, da bo treba pogledati, kako se bo manko prihodkov zaradi uvedbe socialne kapice v pokojninski blagajni nadomestil.

So pa člani sveta sprejeli odločitev vlade, da bo od 1. maja najnižja pokojnina znašala 279 evrov, zagotovljena pokojnina 620 evrov, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 388 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta