Vodstvo RTVS obžaluje odločitev koordinacije novinarskih sindikatov za zavrnitev predloga o mediatorju

STA, M.R.
23.09.2022 14:25

Vodstvo RTV Slovenija obžaluje, da je Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS za ponedeljek napovedala celodnevno opozorilno stavko in zavrnila predlog za vključitev mediatorja za sklenitev stavkovnega sporazuma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Novinarski sindikati RTVS bodo stavko, v kateri med drugim zahtevajo novinarsko avtonomijo, zaostrili in v ponedeljek organizirali celodnevno opozorilno stavko. Tako se je stavkovni odbor odločil zaradi vse težjih razmer v zavodu in neuspešnosti dozdajšnjih pogajanj, so sporočili v začetku tedna.

V vodstvu zavoda so v današnjem sporočilu zagotovili, da se zavedajo, da je pravica do stavke ustavna pravica. Spoštujejo jo, vendar pa mora biti izvedena v skladu z zakonodajo, so opomnili.

To po njihovih besedah pomeni, da je stavka organizirana prekinitev dela na delovnem mestu. "Delodajalec stavkajočih ne sme in tudi ne bo oviral pri stavki, vendar to ne pomeni, da lahko stavkajoči v času stavke motijo ali ovirajo zaposlene, ki opravljajo svoje delo," so poudarili. Generalno vodstvo je skladno z navedenim vse zaposlene že obvestilo o najnujnejših informacijah in navodilih, ki veljajo v času stavke.

Kot so napovedali, bo morala RTVS zaradi stavke v ponedeljek prilagoditi, v določeni meri pa celo skrajšati programske vsebine in prilagoditi programske sheme, kar v vodstvu obžalujejo. Zaradi okrnjene programske sheme delo na RTVS v ponedeljek ne bo potekalo kot običajno, za kar se gledalcem, poslušalcem in uporabnikom spletnih vsebin opravičujejo.

V vodstvu zagotavljajo, da bodo storili vse, da kljub zaostrenim razmeram ponudijo čim več kakovostnih programskih vsebin. "To je nenazadnje tudi naše poslanstvo," so sklenili.

Hkrati pa je vodtvu RTVS žal, da sindikati niso pristali na predlog generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha za vključitev mediatorja v postopek pogajanj za sklenitev stavkovnega sporazuma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta