Z olajšavo pri dohodnini varčujemo več in plačamo manj

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
08.04.2021 04:00
Premije dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki jih posameznik varčuje na svojem osebnem varčevalnem računu, znižujejo osnovo za odmero dohodnine
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock
Shutterstock

Pred dnevi so nekateri prebivalci Slovenije znova dobili v poštni nabiralnik informativni izračun za odmero dohodnine, drugi ga bodo dobili v kratkem. Ne glede na to, ali boste dobili del dohodnine vrnjen ali boste morali doplačati, bi lahko bil vaš izračun dohodnine ugodnejši. Če bi vplačevali premije za dodatno pokojnino.

Od leta 2001 je v Sloveniji sistemsko urejeno dodatno pokojninsko zavarovanje: varčevanje v času zaposlitve za dodatek k pokojnini v obliki dodatne pokojninske rente. Država stimulira varčevanje za dodatno pokojnino z davčnimi olajšavami, ki jih prejme plačnik premije. Če je to delodajalec, na premije, ki jih plača zaposlenim, ne plačuje davkov in prispevkov . Zaposleni tako prejme »bruto« znesek na svoj osebni varčevalni račun. Če pa je plačnik posameznik, mu FURS del premije v obliki vračila dohodnine povrne pri obračunu dohodnine, vračilo pa je enako dohodninski stopnji (ali je to 16 ali 26 ali 33 ali 39 ali 50 odstotkov). Višina davčne olajšave v koledarskem letu je omejena na 5,844 % posameznikove bruto plače, vendar ne več kot 2.819,09 evra. Ker je v dodatno pokojninsko zavarovanje veliko ljudi vključenih po načrtih, po katerih premijo prispeva tudi delodajalec, je ta del treba upoštevati pri izračunu razpoložljivega zneska.

Varčevanje za dodatno pokojnino je pomembno, saj se po upokojitvi dohodki posamezniku znižajo. Če se zanj odločimo pravočasno, lahko z nizkimi zneski dolgoročno privarčujemo dovolj, da imamo primerno skupno pokojnino (starostno in dodatno).

Olajšavo prejmete v vsakem primeru

Shutterstock

Premije, ki jih posameznik varčuje v dodatnem pokojninskem zavarovanju, znižujejo osnovo za odmero dohodnine. Če morate dohodnino doplačevati, vam je z dodatnim pokojninskim varčevanjem ne bi bilo treba - ali pa bi bilo doplačilo lahko bistveno nižje. In v drugo smer: če ste že sicer upravičeni do vračila dohodnine, bi z dodatnim pokojninskim varčevanjem vračilo lahko bilo še ustrezno višje.

Naložbeno politiko lahko izbirate

Do vključno leta 2015 so vsi, ki vplačujejo za dodatno pokojnino, imeli možnost varčevanja le v skladu, ki zagotavlja zajamčeno donosnost, kot jo predpisuje ministrstvo za finance. Od leta 2016 pa lahko posameznik izbira sklad, v katerem želi varčevati, in sicer glede na svojo starost. Skladi življenjskega cikla predstavljajo programirano prilagajanje naložbene politike varčevanja glede na posameznikovo starost, od prevzemanja večjih tveganj in ciljno višje donosnosti (kar predstavlja delniški sklad) do večje stanovitnosti in nižjih in zagotovljenih donosnost (kar predstavlja sklad z zajamčeno donosnostjo), ko se posameznik bliža upokojitvi.

Sava pokojninska družba ponuja posameznikom, ki so stari do 45 let, varčevanje v delniškem skladu. Ta večji del sredstev nalaga v lastniške vrednostne papirje (delnice), ki bi zavarovance na dolgi rok morale nagraditi z višjimi donosi. Zavarovanci, stari od 45 do 55 let, lahko varčujejo v skladu z uravnoteženo naložbeno politiko med delnicami in obveznicami. Posamezniki, stari nad 55 let, varčujejo le v skladu, ki večino naložb usmerja v dolžniške vrednostne papirje in zagotavlja zajamčeno donosnost na čisto vplačilo.

Odlaganje varčevanja za pokojnino v prihodnost je draga napaka že danes

Izkoristite davčno olajšavo v čim večji možni meri in pričnite varčevati. Če vam premije dodatnega pokojninskega zavarovanja plačuje že delodajalec, naj to ne bo izgovor. Preverite, koliko vam delodajalec že plačuje in koliko bi lahko znašala davčna olajšava za vaše varčevanje. Tako boste privarčevali več. Za vašo pokojnino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.