Za izseljenske Slovence brez državljanstva ministrstvo uvaja ločene kvote za vpis na fakultete

STA, Va
18.01.2022 11:28
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je s spremembo pravilnika o razpisu za vpis in izvedbi vpisa v visokem šolstvu uvedlo ločene kvote za Slovence brez slovenskega državljanstva na slovenske univerze.

Za ločene kvote si je prizadevala predvsem ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, ki spremembo pozdravlja. V preteklosti je pravilnik namreč določal razpis skupne kvote prostih mest tako za Slovence brez slovenskega državljanstva kot za tujce iz držav nečlanic EU, kar pa naj bi zamejcem in izseljencem pogosto oteževalo dostop do študija v Sloveniji. Zato je vlada na pobudo Jaklitscheve ministrstvu za izobraževanje naložila, naj pripravi spremembe, po katerih bodo vpisna mesta za Slovence brez slovenskega državljanstva ločena od skupnih vpisnih mest za tujce iz držav nečlanic EU.

"Fakultete bodo v prihodnje lahko povečale vpisna mesta, namenjena našim rojakom, kar so nekatere fakultete tudi že sporočile," so ob tem zapisali v uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga vodi Jaklitscheva. Dodajajo prepričanje, da "je v nespornem interesu Republike Slovenije, da čim več mladih Slovencev iz slovenskega zamejstva ter sveta študira v Sloveniji. Med študijem v domovini se ti mladi odločilno utrdijo v svoji slovenski identiteti, razvijejo in okrepijo znanje slovenskega jezika in se kulturno obogatijo. Ti posamezniki ob vrnitvi v svoje zamejsko ali izseljensko okolje pogosto postanejo stebri in ambasadorji slovenstva, nekateri med njimi pa se odločijo tudi za stalno preselitev v Slovenijo, kar je za našo državo, ki se sooča z demografsko krizo, zelo pomembno".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta