Za obletnico ustave primopredaja: Po Knezu bo tri leta predsednik ustavnega sodišča Accetto

Vanessa Čokl in STA
16.12.2021 22:07
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Matej Accetto

Večer

Pred današnjo slovesnostjo na ustavnem sodišču za dan slovenske ustavnosti se je kot predsednik poslovil ustavni sodnik dr. Rajko Knez, Mariborčan, ki je US vodil zadnja tri leta in bi se mu predsedniški mandat uradno zaključil to soboto. Novi predsednik je od ustavnih sodnikov na tajnih volitvah izbrani dr. Matej Accetto. Novi podpredsednik pa je dr. Rok Čeferin.

Acceto je nato v prvem nagovoru s predsedniškega mesta pred zaradi covidskih omejitev omejenim številom zbranih poudaril, da ustava že pred 30 leti ni bila zgolj cilj, ampak tudi sredstvo, ki ga moramo ustrezno razumeti in uporabljati, ustavno sodišče pa je prej ko ne zadnji varuh ustavnosti in temeljnih prvin načela pravne države, ki naslavljajo tako vse oblastne institucije kot posameznike.

Udejanjanje ustavnih določb po Accettovih besedah terja ustrezno razumevanje njihovega sporočila, o tem da se je treba pogosto preizpraševati tudi ob pojavu novih pravnih ali dejanskih vprašanj, kar se je še posebej izkazalo ob epidemiji covida-19. Ob tem se namreč zastavlja vprašanje, ali lahko izredni dogodki terjajo ponovno tehtanje posameznih temeljnih ustavno varovanih vrednot, še posebno, če si navidezno stojijo nasproti, je rekel novi predsednik: "Pandemija covida-19 držav ne postavlja pred dilemo med varovanjem zdravja in življenja ljudi na eni strani ter spoštovanjem načel pravne države na drugi strani. To bi bila lažna dilema. Obstoječa ustavna ureditev ob polnem spoštovanju ustavnih zapovedi omogoča tudi učinkovito sprejemanje ukrepov, ki jih zahtevajo prizadevanja za zajezitev bolezni covid-19."

V svojih odločitvah v zadnjem poldrugem letu je ustavno sodišče po Accettovih besedah kazalo pot, ki tako ukrepanje dopušča, tudi ob upoštevanju izrednih okoliščin nalezljive bolezni, ne da bi ukrepi neutemeljeno ali prekomerno posegli v druge, prav tako izjemno pomembne ustavne vrednote. "Po mojem prepričanju je mogoče reči še več: ne samo, da spoštovanje načel pravne države učinkovitih ukrepov ne onemogoča, ravno spoštovanje teh načel njihovo utemeljenost in s tem učinkovitost celo povečuje." Tako novi predsednik US.

Slavnosti govornik je bil nato eden od avtorjev delovnega osnutka slovenske ustave ustave filozof dr. Tine Hribar. Izpostavil je pomen ustavne prisege v delu, ki navaja: "ravnal bom po svoji vesti". Kot je poudaril, človek kot oseba, kot nosilec svojega osebnega dostojanstva, ni podrejen ničemur, razen svoji vesti. Zato ustavna prisega po Hribarju pomeni, da posameznik ne bo deloval avtomatično, še manj sledeč političnemu oziroma strankarskemu ali religioznemu oziroma cerkvenemu avtomatizmu.

Slavnostne seje na US so se med drugim udeležili predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Igor Zorčič in nekdanja predsednika republike Milan Kučan in dr. Danilo Türk. Da jih ne bo, so že pred četrtkom napovedali prvi predsednik ustavnega sodišča v začetku devetdesetih dr. Peter Jambrek in še nekateri iz istega miselnega kroga za njim na tem mestu, ker se po Jambrekovih besedah ne strinjajo z odločitvami ustavnega sodišča v zvezi z nekaterimi vladnimi ukrepi za zajezitev epidemije.

Delovni osnutek slovenske ustave je po naročilu ustavne komisije takratne slovenske skupščine poleti 1990 v gradu Podvin pripravila skupina strokovnjakov, ki jih je vodil Peter Jambrek. Besedilo nove ustave je bilo nato z nekaterimi spremembami v skupščini sprejeto 23. decembra 1991.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta