Zajc predstavil predlog interventnega zakona za gostinstvo in turizem, govoril je tudi o turističnih bonih

M.R.
12.04.2021 16:38
Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je povedal, da na ministrstvu končujejo predlog novega interventnega zakona, s katerim bi pomagali predvsem podjetjem, ki delujejo na področju gostinstva in turizma, nekaj ukrepov pa je zastavljenih tudi širše.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc
Robert Balen

"V tem trenutku sodelavci zaključujejo pripravo interventnega zakona za turizem in pričakujemo, da ga bo vlada lahko obravnavala že do konca tega meseca in upam, da ga potem potrdijo tudi poslanci v državnem zboru," je Zajc opisal časovne okvire sprejemanja interventnega zakona. Povedal je še, da so bili pri pripravi predlogov ves čas v tesnem stiku z vsemi, ki delujejo na področju gostinstva in turizma.

Vlada bo poskrbela zato, da bodo lahko organizatorji dogodkov lahko začeli pripravljati dogodke, ki naj bi jih izvedli v drugi polovici leta. Če bi se potem poslabšala epidemiološka situacija, zaradi katerih bi morala vlada sprejeti omejitvene ukrepe, jim bo država povrnila 80 odstotkov stroškov, ki bodo z organizacijo dohodkov do takrat nastali. V primeru, da takšni dogodkov ne bo, mogoče organizirati ali pa, če se jih bo lahko udeležilo do 50 odstotkov predvidenih udeležencev. 

Podjetjem in samozaposlenim na področju gostinstva in turizma, ki so lani utrpeli več kot 10-odstoten upad prihodkov, bi ponudili enkratno pomoč za zagon poslovanja, v višini 10 odstotkov padca prihodkov. Subvencionirali naj bi jim tudi regres za zaposlene. 

V drugi polovici leta bodo predlagali tudi podaljšanje mesečnega temeljnega dohodka. Do višjega bi bili upravičeni tisti, ki so leta 2019 utrpeli večjo škodo - upad prihodkov med 50 in 70 odstotkov - bi dobili mesečni temeljni dohodek v višini 1250 evrov. Tisti, ki so jim prihodki upadli za več kot 70 odstotkov, pa bi dobili 1500 evrov. 

Turistične bone bo glede na predlog mogoče koristiti tudi pri tistih ponudnikih, ki so svojo dejavnost v času epidemije zaprli, ali pa jo odprli na novo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta