Zavarovanja za starejše: Sklenitev zavarovanja ni odvisna od starosti, ob zavarovanju so možne tudi naložbe

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
06.06.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

S starostjo se nekatere življenjske okoliščine spreminjajo in prav je, da smo nanje ustrezno pripravljeni. Poveča se možnost poškodbe, rehabilitacija je dolgotrajnejša, pojavijo se tudi nekatere bolezni, ki zahtevajo zdravljenje. Pogledali smo, katera zavarovanja so prilagojena ljudem nad 55. letom starosti.

Naši sogovorniki sicer poudarjajo, da zavarovanja niso odvisna od starosti posameznika, temveč bolj od njegovega življenjskega sloga. "Če veliko potuje, je tako ne glede na njegovo starost priporočljivo, da sklene zavarovanje potovanj v tujino. Poleg zdravstvenega in nezgodnega zavarovanja, ki sta prilagojena posameznim starostnim skupinam, starejši med drugim sklepajo tudi avtomobilsko zavarovanje, zavarujejo dom in premoženje. Izberejo lahko tudi zavarovanje odgovornosti. Glede na to, da je populacija vse dlje delovno aktivna, je na primer za tiste, ki ohranjajo svoje podjetje tudi v zrelih letih, priporočljivo, da zavarujejo tudi svojo dejavnost," povzemajo splošno mnenje v zavarovalnici Triglav.

Kljub temu da zavarovanja niso nujno povezana s starostjo zavarovanca, pa obstajajo nekatera zavarovanja, ki jih v zavarovalnicah bolj priporočajo starejšim. V Merkur zavarovalnici denimo vsem nad 55. letom, ki so še aktivni, priporočajo sklenitev zdravstvenega in nezgodnega zavarovanja. Posebej izpostavljajo Zdravstveno zavarovanje za kritje stroškov v specialističnih ambulantah - Merkur Specialisti, ki ga je možno skleniti še v 69. letu starosti, zavarovancu pa zagotavlja:

• kritje vseh prvih specialističnih pregledov,

• vse enostavne in zahtevne diagnostične preiskave,

• vse enostavne ambulantne posege do 15 tisoč evrov letno,

• kritje stroškov rehabilitacije po nezgodi ali bolezni do 500 evrov v posameznem zavarovalnem letu.

Zdravstveno zavarovanje za primer določenih operacij je pri Merkurju možno skleniti do 79. leta starosti, krije stroške več kot 200 operacij, premija pa je odvisna od starosti zavarovanca ob pristopu ter od izbrane višine zavarovalne vsote. Delovno aktivnim pa priporočajo sklenitev Zdravstvenega zavarovanja za izplačilo v primeru daljše bolniške odsotnosti z dela. Zavarovanje je možno skleniti do 60. leta starosti, ponuja pa izplačilo dogovorjenega mesečnega nadomestila ob daljši bolniški odsotnosti zaradi bolezni ali nezgode. Premija je odvisna od izbrane višine mesečnega nadomestila ter izbrane maksimalne dolžine izplačevanja.

Poleg zdravstvenih zavarovanj v Merkur zavarovalnici priporočajo sklenitev nezgodnega zavarovanja, ki vsebuje še brezplačno kritje zloma kosti in takojšnjo pomoč. Zavarovanje Merkur Nezgoda je možno skleniti do 69. leta starosti z iztekom zavarovanja v 70. letu starosti. Po 70. letu oziroma že od 65. leta dalje pa je do 74. leta starosti možno skleniti nezgodno zavarovanje po programu Merkur Nezgoda Senior, po katerem je možno biti zavarovan vse do 80. leta starosti. Premija je odvisna od zavarovančevega poklica oziroma dela, ki ga opravlja (če je še delovno aktiven), prostočasnih dejavnosti in izbrane zavarovalne dobe.

Shutterstock

Ob zavarovanju tudi varčevanje

Tudi v Zavarovalnici Sava pri zavarovancih nad 55. letom starosti posvečajo pozornost zdravju. Ponujajo naslednje produkte:

• Dodatno zdravstveno zavarovanje Zdravje omogoča dostop do zdravstvenih specialističnih storitev v Sloveniji že v desetih dneh. Zavarovanec lahko izbira med fizičnim pregledom zdravnika specialista ali ePosvetom. K zavarovanju se lahko pristopi vse do 64. leta starosti, brez zdravstvenega vprašalnika. Stranka ima tudi možnost priključitve kritja stroškov za zdravstvene posege v enodnevni obravnavi in tudi ambulantne fizioterapije.

• Ključnih 5 je naložbeno življenjsko zavarovanje s kritji v primeru smrti ali nezgodne smrti, hujše bolezni (možganska kap in/ali rakava obolenja), hospitalizacije in enkratne dnevne odškodnine za zlom kosti zaradi nezgode ter s pravno zaščito.

• Dodatno zavarovanje delovne nezmožnosti z izplačilom mesečne rente ob izgubi osnovnih življenjskih sposobnosti zaradi bolezni ali nezgode. Zavarovanje se priključi k osnovnemu življenjskemu zavarovanju, ni pa ga možno skleniti samostojno.

• Zavarovanje Najboljši zdravniki sveta omogoča zdravljenje v priznanih zdravstvenih ustanovah po vsem svetu ali pridobitev drugega zdravniškega mnenja. Ob zdravljenju v tujini so pokriti tudi stroški prevoza in nastanitve za spremljevalca.

V Savi pa ponujajo tudi vseživljenjsko naložbeno zavarovanje Moj življenjski Plus, ki svojcem zagotavlja varnost v primeru smrti in nezgodne smrti zavarovanca, hkrati pa omogoča tudi varčevanje v izbranih naložbenih strategijah in bonus predujem – možnost delnega izplačila privarčevanih sredstev v primeru pomembnih življenjskih dogodkov. K zavarovanju je možno pristopiti do 80. leta starosti, brez preverjanja zdravstvenega stanja in brez zdravniškega pregleda.

Naložbe za manj skrbi v starosti

V Zavarovalnici Triglav pa za brezskrbno starost posebej priporočajo dve zavarovanji:

• Naložbeno življenjsko zavarovanje Fleks za starejše je kombinacija nalaganja v sklade in življenjskega zavarovanja za primer smrti z vključenim dodatnim kritjem nezgodne smrti in bolnišničnega zdravljenja zaradi nezgode. Fleks za starejše omogoča zajamčeno zavarovalno vsoto, redno obročno varčevanje že z 20 evri mesečno, dodatno vplačevanje v enkratnih zneskih v višini 50 evrov ali več ter izbiro med tremi naložbenimi strategijami: Samostojna izbira skladov, Finančni cilji in Aktivni naložbeni paketi. Zavarovanje se lahko sklene za osebe do 80. leta starosti, in sicer brez ugotavljanja zdravstvenega stanja.

• Življenjsko zavarovanje Jesen življenja je namenjeno osebam po 65. letu starosti, ki svojcev ne želijo obremeniti s stroški po svoji smrti (pogrebni stroški, nepokrite finančne obveznosti, zapuščina ipd.). Zavarovati je mogoče osebe od 65. do 80. leta starosti, in sicer ne glede na zdravstveno stanje zavarovanca. Po koncu koledarskega leta, v katerem zavarovanec dopolni 90. leto starosti, premije ni več potrebno plačevati, kritje za primer smrti pa ostaja v višini dogovorjene zavarovalne vsote.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta