Zorčič namesto Vučka: Bivši predsednik državnega zbora imenovan za direktorja službe Državne volilne komisije

Va
07.12.2023 15:53

Petletni mandat bo začel 1. februarja prihodnje leto. Kako je tekel postopek?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Zorčič
Bobo

Državna volilna komisija (DVK) je za novega direktorja službe DVK, torej tistega, ki tehnično vodi vse volitve in referendume v državi, soglasno imenovala Igorja Zorčiča. Petletni mandat se mu bo začel 1. februarja 2024, ko se bo po več kot 12 letih s tega položaja poslovil in odšel v pokoj Dušan Vučko

Članice in člani DVK so pred glasovanjem danes opravili pogovore s tremi kandidati, ki so se uvrstili v ožji izbor. 

Predtem je, v predhodnem postopku, posebna natečajna komisija ugotovila, da od sedmih prispelih prijav šest kandidatov izpolnjuje natečajne pogoje. Na podlagi presoje prijav in opravljenih pogovorov s kandidati ter njihove predstavitve poznavanja delovnega področja in izkazanih vodstvenih kompetenc je posebna natečajna komisija ocenila, da v ožji izbor uvrsti tri kandidate. DVK je nato sklenila, da bo opravila pogovore s štirimi kandidati, odzvali so se trije, Državna volilna komisija pa je ugotovila, da Igor Zorčič izpolnjuje vse pogoje za imenovanje za direktorja službe, predpisane v javnem natečaju. Na podlagi njegove prijave in pogovora se je odločila, da je najprimernejši kandidat za imenovanje na položaj direktorja službe DVK.

Kot je znano, je pravnik Zorčič bil od 2014 do 2022 poslanec, zadnji dve leti do lanskih parlamentarnih volitev je Brežičan državni zbor tudi vodil, potem pa se je iz politike umaknil v odvetništvo. 

Prva naloga novega direktorja na DVK-ju bodo evropske volitve 2024. V Vučkovi direktorski eri je bilo opravljenih kar 25 splošnih glasovanj volivcev, nazadnje vsa v lanskem supervolilnem letu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta