Od Kekovih šampionov do zgodovinske sramote: Hrvaški zvezdniki in "poceni" Real Olimpija

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
30.08.2024 11:08

V hrvaških medijih za Rijeko (in ostale klube z izjemo Dinama) po zgodovinski sramoti proti Olimpiji ni milosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nogometaši Rijeke so že od druge minute gostiteljem gledali v hrbet in na koncu prejeli petardo.
Filip Barbalić

Najprej jih je "skasirala" od Olimpije, nato še od javnosti. Za hrvaško podprvakinjo Rijeko po petardi (0:5) v Stožicah ni milosti. "Nočna mora. Izgledalo je, kot da igramo proti Realu. Obramba, ki v hrvaški ligi na štirih tekmah še ni prejela zadetka, je klonila že v drugi minuti,"  je razpad sistema komentiral trener hrvaških podprvakov Radomir Đalović in odgovornost skušal prevaliti na igralce: "Ne moreš igrati najpomembnejše tekme in izgubljati že v prvih minutah. Morda nam manjka kak karakterni igralec, ki vse drži na kupu. Med polčasom sem jim dejal, naj pokažejo, da so moški. A glave niso bile tu."

Hrvaški mediji niso spregledali, da se je, kot piše Večernji list, "verjetno največja sramota" kluba zgodila točno enajst let po tem, ko je takrat moštvo Matjaža Keka izločilo Stuttgart in doseglo največji uspeh, preboj v evropsko ligo. Pri portalu Index se sklicujejo na Transfermarkt, po katerem je mštvo Rijeke trikrat dražje od Olimpijinega. Še več, naredili so cel seznam nogometašev, ki so v Olimpijo prišli zastonj (Vidovšek, Silva, Ratnik, Muhadbegović, Sualehe, Thalisson, Doffo, Kojić in Lucas) ali za nogometni drobiž, 100.000 evrov (Florucz, Agba). Večernji list je pri pregledu strelcev ugotovil, da so gole zabijali ali pripravljali odpadniki iz nižjih hrvaških ali bosanskih lig; drugoligašev zagrebškega Jaruna in varaždinske Svobode, tretjeligaša Dubrava Tim Kabela in bosanskega drugoligaša Tuzla Cityja. 

Polom RIjeke pa je bil le vrh ledene gore. Z izjemo zagrebškega Dinama so to poletje v Evropi pogoreli vsi ostali hrvaški klubi, torej tudi Hajduk in Osijek. Na 14 tekmah proti klubom iz Švedske, Slovenije, Slovaške, Romunije, Ferskih otokov, Azerbajdžana in Estonije so vsi trije klubi skupno vpisali le štiri zmage. Novinar Jutarnjega lista Dražen Antolić je v komentarju hrvaško ligo ocenil: "HNL je kot limonada. Deset, enajst mesecev vsi igrajo zvezdnike, zabavajo narod, se delajo pomembne in pametne ter kričijo na sodnike, ko jim rezultat ni povšeči."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta