Se na SP res že pretepajo?

Borut Planinšič ml.
01.12.2022 05:31

Zavrelo naj bi bilo med Srbi, vroče je bilo v slačilnici Belgije ... Katar 2022 prehaja v fazo, ko se nogometnim narodom meša od psihološkega bremena

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Selektor Hrvatov Zlatko Dalić ve, od koga bo danes odvisna njegova usoda: če bo Luka Modrić pravi, lahko ustavi Belgijo.
Reuters

Najprej smo imeli boj za celo paleto človekovih pravic, ki jih kršijo Katarci. Potem pa je, kot smo pričakovali, ker je vedno tako na vsakem svetovnem prvenstvu v nogometu in na vsakih olimpijskih igrah, slaba vest sveta malo pojenjala in se je fokus preusmeril na nogomet. In zdaj smo spet tam, kjer morda nočemo biti. Na svetovnem prvenstvu je zavrelo na drugačen način, kajti psihološki pritisk je strašen. Širijo se govorice, da so se po tekmi s Kamerunom v slačilnici zgrabili Srbi. Poleg tega nekdanji reprezentant Zdravko Kuzmanović na daljavo sporoča, da bi jutri, če bi še igral, nokavtiral Granita Xhako in Xherdana Shaqirija, ki sta pred štirimi leti v slavju Švice nad Srbijo s prsti uprizorila dvoglavega orla. Še glasnejši so namigi, da so se hoteli mlatiti v reprezentanci Belgije.

Francoski časnik L'Equipe je objavil, da so se po tekmi Belgije z Marokom (0:2) ravsali Jan Vertonghen, Eden Hazard in Kevin de Bruyne. Da jih je narazen vlekel Romelu Lukaku, ki je okreval po poškodbi, svoj turnir naj bi začel danes proti Hrvatom. "Marsikaj smo si povedali, tudi mnogo neumnosti. Moj prepir s Vertonghnom? Ne, nisem se prepiral, saj je vendar višji od mene. Res pa sem rekel, da je naša obramba počasna, ampak to je bilo v šali," se je izvijal Eden Hazard.

Nekaj je že moralo biti, da so Belgijci trikrat zamenjali sestavo nogometašev, ki naj bi pred tekmo s Hrvati šli pred novinarje. Menda ni šlo za poliranje resnice, le stare sile so potisnili naprej. Prestare, da bi verjeli v naslov svetovnih prvakov, kot je rekel de Bruyne? "Mi da smo prestari? V Realu igram z Modrićem in Benzemajem, pa nista nič mlajša. Res pa moramo s Hrvaško igrati, kot da je to zadnja tekma te generacije," gre na vse ali nič vratar Thibaut Courtois. Mimogrede je še zagrozil notranjemu sovražniku: "Če ugotovimo, kdo je novinarjem dal vse te informacije, bo to njegov zadnji dan v reprezentanci." Ha, belgijsko iskanje "krta" se zdi že kar resen problem, obsežna sabotaža, ko pa naj bi bil selektor Roberto Martinez pobesnel, ker se je že nekaj ur pred tekmo z Marokom na družabnih omrežjih pojavila začetna enajsterica Belgije.

Finta Belgijcev: imajo psihologa, ki sploh ni v Katarju, kot v starih slabih časih koronakrize dela od doma. Pravijo, da je dovolj dobro opravil svoje delo, da se Belgijci spet smejijo. In če vam morda pride prav: neka študija, pravi ta psiholog, ovrže stari dobri rek, da se moramo učiti iz svojih napak. Ker predolgo traja, da ugotoviš, kaj vse je šlo narobe. In Belgija nima časa, danes ob 16. uri mora biti prava.

Da so belgijske težave dvorezen meč, ve selektor Hrvaške Zlatko Dalić. Ker če se vroča kri v slačilnici konča z objemom, je moštvo v novem prijateljstvu še bolj složno. "Gospod Martinez je z Belgijo prišel do prvega mesta na lestvici Fife. Ne bodo nas zavedli njihovi problemi. Pričakujemo najboljšo Belgijo, pripravljeni gremo v vojno. Saj niso mogli čez noč pozabiti, kako igrati nogomet, in postati slabi." Hrvaški za osmino finala zadostuje točka. Celo poraz, sicer ne previsok, če Maroko izgubi s Kanado. "Ne gremo po točko, to se vedno slabo konča. Drugače smo si in mi in Belgijci zamišljali razplet te skupine. Če bi smeli izbirati, si za odločilno tekmo res ne bi izbrali Belgije. Skrbi me, da je taka tekma ključna. Ko popravnega izpita ni. Ampak ... ali smo ali nismo! Tako bomo igrali."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta