Športno 2022: K sreči vlomilec ni bil športni fanatik

Borut Planinšič Borut Planinšič
30.12.2022 05:00

Domov jih poprej še nikoli ni bilo, banditov božičnih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

S tal sem pobiral šale Celtica, Palerma, kijevskega Dinama ... Pa tistega od NK Maribor. In onega od Viol iz devetdesetih, na katerem je lično izvezen iztegnjeni sredinec. Kljub sijajnemu spominu sem vedno gruntal, od kod mi ta. Še danes nimam pojma. Drugače sem si zamislil prelet spominov ob koncu nogometnega leta 2022. A če je bilo celo leto noro, zakaj bi bil božični večer drugačen. K sreči vlomilec ni bil športni fanatik. Ali pa je danes vendarle lažje kot športne spomin(k)e v keš pretopiti prstan, verižico, cigarete. Šest zavojčkov si je vzel za nenadejani plen, zlodej kadilski.

Da to ni športna zgodba? Vraga ni! "Šah igrate?" je z nezaigrano zvedavostjo vprašal policist. Sem mislil, da bova udarila partijo, tako je sedel za mizo in se zastrmel v figure. Seveda se je usedel k belim figuram, bister mož. Njegov forenzični kolega je fotografiral in iskal prstne odtise, midva pa sva debatirala o šahu. Saj veste, kako to gre: zaradi interesa preiskave nadaljnjih potez ne smem razkriti. A lahko povem, da je med razmetanimi figurami na deski še bilo opaziti sledi sicilijanske obrambe.

Na športnih terenih so me že oropali z nožem v Vilni, na hokejskem SP. Risi s kapetanom Tomažem Razingarjem so se javili za maščevalni pohod, a sem jih hvaležno zavrnil. V Los Angelesu se je moje sobe lotila latino druščina, tako drzna, da se mi je zdelo, da je mahala in mežikala v varnostne kamere. Saša Vujačić se ni javil za pohod, zadeva ga je tako presunila, da me je s svojim novim mercedesom odlagal daleč od hotela. Domov pa jih poprej še nikoli ni bilo, banditov božičnih. Počutil sem se kot v sedmem, še neposnetem delu franšize Sam doma. Stol sem zarinil pod kljuko, kot v filmu, ko pa vrata ključavnice niso več imela. Slovanska obramba pravim temu. Odprl sem si heineken in se par jurjev lažji vdal varljivemu božičnemu občutku, da je najhujše mimo.

Da to še vedno ni športna zgodba? Seveda ni! Premalo ferpleja ima. Drugo jutro sem oddrajsal v kuhinjo kuhat kavo. Šele tedaj sem opazil ultimativno nešportno potezo lopova. Odnesel je tudi slabo kilo sladkorja. Čiki in še cuker? E, to pa zamerim! Spomnil sem se lanske prednovoletne zaobljube, da bo moje življenje bolj polno. Kako že gre ona? Pazi, česa si zaželiš, ker se ti lahko uresniči? Zatorej ... drage bralke, dragi bralci, dolgočasno, kolikor je le mogoče, prazno leto 2023 vam želim.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta