Namig za izlet: Začne se festival idrijske čipke. Prav neverjetno v kakšnih vse različicah boste videli čipko

Branka Bezjak
14.06.2024 04:26

Ko pomislimo na Idrijo, sta med prvimi asociacijami rudnik živega srebra, ki je sedaj turistična zanimivost, in idrijska čipka. Njej je posvečeno tudi večdnevno dogajanje na različnih koncih Idrije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za tradicijo klekljanja se v Idriji ni bati, da bo izumrla.
Samo Trebižan

Zaradi zavitih cest morda nekoliko manj dostopna, vsekakor pa vredna obiska in truda vožnje je Idrija. Koliko dajo na tradicijo, na svojo idrijsko čipko, je po mestu videti skorajda na vsakem koraku. Vse pa bo s tradicijo klekljanja še bolj povezano ta konec tedna, od 14. do 16. junija, ko bo tam eden največjih etnoloških festivalov v Sloveniji, že 42. Festival idrijske čipke. S tradicijo ročno klekljanih čipk ohranjajo v Idriji njihovo zgodovinsko izročilo ter hkrati spodbujajo inovativnost pri oblikovanju in uporabi klekljanih mojstrovin. Letos ta dogodek, med katerim se Idrija prelevi v živahno čipkarsko središče, pripravljajo pod sloganom Pop-up čipka z ambasadorji idrijske čipke glasbeno skupino Joker Out. Priljubljena skupina je na lanskem izboru za pesem Evrovizije nastopila v oblačilih, na katerih je bila idrijska čipka.

Bogat strokovni program, ki ga pripravljajo Čipkarska šola Idrija, Društvo klekljaric idrijske čipke in Mestni muzej Idrija v sodelovanju s številnimi izvajalci ter ob podpori Občine Idrija in sponzorjev, obsega kar 18 različnih inovativnih razstav idrijske čipke na enajstih lokacijah v mestu ter delavnico klekljanja, dopolnjuje ga izjemen spremljevalni program z glasbenimi nastopi (Big Foot Mama, Jure Lesar, Divje jezero, Tinkara Kovač, TaČmi Brass Band, Vagabundi), plesno produkcijo (Tjaša Bucik, Plesni klub Idrija, Plesna šola Nastje Lakner Čavlović), sejmom domače in umetnostne obrti ter klekljarskih pripomočkov (več kot 60 razstavljavcev), animacijo za otroke, brezplačnim vodenim ogledom mesta ter kulinarično ponudbo s tradicionalnimi idrijskimi žlikrofi.

Tabla z vzorci čipk pred idrijsko Čipkarsko šolo, za katero vzorce prispevajo zainteresirani posamezniki.
Branka Bezjak

Srce festivala pa je nedeljsko državno tekmovanje v znanju klekljanja za otroke in odrasle za priznanje Ivanke Ferjančič, kar organizira Čipkarska šola Idrija. Nanj se je na predtekmovanjih uvrstilo več kot 180 otrok iz vse Slovenije. Tekmovanju bosta sledila popoldan s plesnimi nastopi ter zabava s plesom z narodnozabavno skupino Vagabundi. Prikaz klekljanja bo tudi v soboto in nedeljo po ulicah Idrije v izvedbi Društva klekljaric idrijske čipke.

Otvoritvena slovesnost festivala z naslovom Bele sanje bo danes, 14. junija, ob 20.30, ko bo tudi slavnostni dvig festivalske zastave. Tudi sicer bo slovesnost posvečena tej široki paleti uporabnosti in izjemnosti idrijske čipke. V režiji Dušana Moravca in po scenariju Valerije Božič & Karlo Kirri bodo na odru nastopili glasbena skupina Divje Jezero z gostjo Tinkaro Kovač, otroci OŠ Črni Vrh, Tjaša Jurman, Ema Nina Kacin, Teodora Klavžar, Ksenija Frelih in Zara Fister.

"S tem izjemnim dogodkom bomo letos pozornost namenili raznovrstnosti, unikatnosti in inovativnosti idrijske čipke v prostoru, času in vesolju," še pravijo organizatorji festivala in vabijo v idrijske konce. Več podrobnosti o programu pa na njihovi spletni strani 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta