Harry in Meghan v novem konfliktu: Svoj luksuzni vrt zalivata s sveto vodo. Staroselci so ogorčeni

D.Ži
18.06.2021 13:45
Razvpita vila Riven Rock v kalifornijskem Montecitu stoji na posesti, ki je nekoč pripadala staroselcem Barbareno-Chumash. In tukaj se težave začnejo ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa

Neprijetno in povsem nepričakovano. Princ Harry in vojvodinja Meghan sta se znašla na novi fronti. Oglasilo se je nekaj predstavnikov ameriških staroselcev, ki trdijo, da sussekški vojvodski par razkošno živi na spornem ozemlju. Montecito, v katerem danes živi okoli 9000 ljudi, je nekoč bilo ozemlje staroselcev, plemena Barbareno-Chumash. Oglasila se je 60-letna Eleanor Fishburn, ki se javno sprašuje, ali se Harry in Meghan sploh zavedata zgodovine posestva, na katerem živita. Vabi ju na eno od tedenskih srečanj predstavnikov staroselcev, saj si želi, da bi plemiča vedela, kaj se je nekoč dogajalo na njunem vrtu. Skupnost si že dlje časa prizadeva za vrnitev vsaj dela ozemlja.

epa

V neposredni bližini Harryjevega posestva se namreč nahaja vodni izvir, ki med staroselci velja za svetega. Dostopa do izvira nimajo, saj ga premožni novi prebivalci uporabljajo za namakanje svojih luksuznih vrtov. Harry je sicer skozi leta večkrat dejal, da brez poznavanja zgodovine ni napredka, kolonialistične zgodovine svojega bivališča pa zaenkrat še ni komentiral. Odškodnina, ki so jo staroselci v 70-ih in 80-ih letih prejeli od države je bila zelo skopa. "Moj oče je dobil ček za 400 dolarjev, ne pa tudi zemljišča, na katerem bi lahko opravljali svoje rituale," pravi Fishburnova. 

Profimedia

Kalifornija ima mračno zgodovino 19. stoletja, ko je tam prišlo do iztrebljanja prvotnega prebivalstva, oblasti pa vse do leta 1870 niso podpisale nobene pogodbe, ki bi staroselcem zagotovila življenje v rezervatu. Harry in Meghan konflikta še nista komentirala. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta