Ameriška vojska na letališče v Kabulu s helikopterji evakuirala ameriške državljane, talibani na pogovorih o oblikovanju vlade

21.08.2021 09:10
Ameriška vojska v Afganistanu je s helikopterji evakuirala 169 Američanov, ki se niso mogli prebiti do letališča v Kabulu, je v petek sporočil Pentagon. Trije helikopterji so zapustili varovano območje letališča ter jih evakuirali iz bližnjega hotela, je sporočil tiskovni predstavnik John Kirby. Soustanovitelj talibanov v Kabulu na pogovorih o oblikovanju vlade.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na letališču v Kabulu se te dni vrstijo evakuacije iz Afganistana. 
EPA

Helikopterji so bili z letališča napoteni zaradi skrbi za varnost Američanov pri prebijanju skozi množico na varovano območje letališča. Kot je dejal Kirby, niso bili vsi prepričani, ali se lahko prebijejo, poveljniki na terenu pa so odločili, da bodo ponje poslali helikopterje.

Ameriška vojska je tako prvič po tem, ko so talibani v nedeljo prevzeli oblast v Afganistanu, zapustila varovano območje letališča v Kabulu in priskočila na pomoč ljudem, ki želijo zapustiti državo, poroča AFP.

Ameriški vojaki, ki nadzirajo letališče v Kabulu, ga doslej niso zapuščali, saj ne želijo tvegati konflikta s talibani. Ti sicer nadzorujejo vse poti do letališča. Številni Afganistanci se v obupnem poskusu pobega iz države še naprej skušajo prebiti do letališča. Vendar talibani na kontrolnih točkah Afganistancem brez potnih listin ne dovolijo dostopa na območje letališča, težave imajo tudi tisti z veljavnimi dokumenti.

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek znova zagotovil, da bodo iz Afganistana evakuirali vse Američane, ki si to želijo. Od prejšnje sobote so iz Kabula rešili že 13.000 ljudi, je dodal.

Soustanovitelj talibanov v Kabulu na pogovorih o oblikovanju vlade

Soustanovitelj talibanov in eden njihovih najvišjih predstavnikov mula Abdul Gani Baradar je danes prispel v Kabul na pogovore o vzpostavitvi nove afganistanske vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Baradar se bo v Kabulu "srečal s talibanskimi voditelji in predstavniki drugih političnih sil za vzpostavitev vključujoče vlade", je za AFP potrdil visoki predstavnik talibanov.

V okviru pogajanj naj bi se srečal z več političnimi voditelji, med drugim z vodjo visokega sveta za spravo Abdulahom Abdulahom, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Baradar se je v torek, dva dni po vrnitvi talibanov na oblast v Afganistanu, vrnil iz Katarja, kjer je vodil politični urad njihovega gibanja. Pristal je v Kandaharju na jugu Afganistana.

Baradar je bil eden najbolj zaupanja vrednih sodelavcev ustanovitelja in prvega vodje talibanov mule Omarja. Najprej se je boril proti sovjetskim četam med invazijo države na Afganistan, kasneje pa je bil eden najpomembnejših poveljnikov talibanov. Po invaziji ZDA leta 2001 in propadu talibanske vlade se je Baradar boril proti silam zahodne koalicije. Leta 2010 so ga pakistanske in ameriške posebne službe ujele na jugu Pakistana.

Leta 2018 je bil izpuščen iz zapora. Posebni odposlanec ZDA za Afganistan Zalmay Khalilizad je kasneje povedal, da so njegovo izpustitev zahtevale ZDA. Februarja 2020 je potem v Dohi podpisal omenjeni sporazum za končanje ameriške vojaške prisotnosti v Afganistanu. Pogovarjal se je s takratnim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in se večkrat srečal z nekdanjim državnim sekretarjem ZDA Mikom Pompeom. V skladu s sporazumom so se morali Američani umakniti iz Afganistana, talibani pa opustiti teroristične dejavnosti in začeti pogajanja z vlado v Kabulu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta