Analitiki pesimistični glede prihodnosti Huaweija

STA, A.L.
21.05.2019 11:46

Poteza ZDA, ki so ameriškim podjetjem prepovedale poslovanje s Huaweijem, je močan udarec v Ahilovo peto tega kitajskega tehnološkega velikana, saj je preveč odvisen od ameriških komponent, pravijo analitiki. Tako ocenjujejo, da podjetje v sedanji obliki skoraj zagotovo ne bo obstalo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Prepoved poslovanja s Huaweijem - kot del splošne prepovedi za ameriška podjetja, da poslujejo s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA - bo sicer boleča za ameriška podjetja, ki računajo na Huawei kot na zanesljivega kupca, za Huawei pa predstavlja eksistencialno grožnjo, navaja AFP.
"V najslabšem primeru bo popolnoma prekinjen dostop do ameriške tehnologije - in Huawei skoraj zagotovo tega ne bo preživel v sedanji obliki," so ocenili v svetovalni družbi Eurasia Group.
Bela hiša si že dlje časa prizadeva osamiti Huawei, ki ima po njenem prepričanju tesne vezi s kitajsko vojsko in prek svojih omrežij omogoča Pekingu vohunjenje in kibernetske sabotaže. Posledice za Huawei so postale jasne ob ponedeljkovi odločitvi Googla, da prekine sodelovanje s Huaweijem (ob 90-dnevnem odlogu prepovedi sicer družbi iščeta rešitve za težave, ki jih bo prepoved prinesla) - onemogočanje dostopa do Googlovega operacijskega sistema Android in Googlovih aplikacij bi lahko močno vplivala na prodajo pametnih telefonov.
"To prinaša precejšnjo upočasnitev za Hauweijevo divizijo pametnih telefonov," je za AFP ocenil profesor na hongkonški univerzi Ryan Whalen. Huawei je sicer dejal, da razvija svoj operacijski sistem, a Whalen meni, da je utrdbo Androida in Applovega sistema Ios skoraj nemogoče zrušiti. "Samo poglejte igralce, kot so Nokia, Blackberry in Microsoft, ki jim pri podobnih prizadevanjih ni uspelo," je dodal.
Huawei je drugi največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu in največji proizvajalec telekomunikacijske omrežne opreme, pred ostalimi je med drugim pri razvoju pete generacije mobilne telefonije (5G).
Tudi na tem področju pa je Huawei ranljiv, ocenjujejo analitiki. Družba po podatkih japonskega časnika Nikkei letno kupi za 67 milijard dolarjev komponent, od tega za okoli 11 milijard od ameriških dobaviteljev.
Eurasia Group navaja, da so sodelovanje s Huaweijem prekinili glavni ameriški dobavitelji, med njimi proizvajalci čipov Qualcomm, Qorvo in Texas Instruments ter razvijalca programske opreme Oracle in Microsoft, kar da bi lahko "popolnoma spodkopalo" Huawei pri 5G.
Preložitev prepovedi za 90 dni bi lahko sicer pomenila, da ameriški predsednik Donald Trump ukrep uporablja le za vzvod v širših trgovinskih pogajanjih s Kitajsko.
Bi lahko pa Peking udaril nazaj. Ameriški proizvajalec pametnih telefonov Apple bi lahko bil posebej na udaru ob morebitnih protiukrepih, saj na Kitajskem ustvari 20 odstotkov prodaje in je pri proizvodnji precej odvisen od kitajskih tovarn, navaja AFP.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta