Direktiva o avtorskih pravicah: Med zaščito avtorjev in cenzuro

Darja Kocbek Darja Kocbek
26.03.2019 19:09

Podporniki razlagajo, da ščiti avtorje, nasprotniki svarijo pred cenzuro novinarskih člankov, glasbe, filmov, video vsebin in del s področja ustvarjalnosti, objavljenih na spletu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Poslanci Evropskega parlamenta so potrdili direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Njeni podporniki zatrjujejo, da bo zagotovila boljšo zaščito avtorskih pravic na spletu, nasprotniki pa opozarjajo, da bo prinesla cenzuro za dostop do novinarskih člankov, glasbe, filmov, video vsebin in del s področja ustvarjalnosti.
Evropska komisija, ki je leta 2016 predložila predlog direktive, je njen sprejem v Evropskem parlamentu takoj pozdravila. Zatrjuje, da kompromisni predlog, o katerem so se pogajalci Evropske komisije, držav članic in Evropskega parlamenta pogajali dve leti, zagotavlja ravnotežje interesov vseh igralcev (uporabnikov, ustvarjalcev, avtorjev, medijev), lastnikom platform, kot sta Google in Facebook, pa predpisuje ustrezne dolžnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta