Društvo hrvaških režiserjev bojkotira HRT

STA, A.L.
21.02.2019 12:34

Iz DHFR so sporočili, da se do 2. marca, ko je napovedan protest novinarjev, ne bodo udeleževali oddaj na HRT. Poudarili so, da ne bodo dajali izjav za nacionalno televizijo in radio med dvodnevno mednarodno konferenco o ženskah v filmski industriji, ki se je začela danes v Zagrebu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sinisa Sunara/cropix

Društvo hrvaških filmskih režiserjev (DHFR) je danes sporočilo, da se pridružuje nevladnim organizacijam, ki so prekinile odnose in sodelovanje s hrvaško radiotelevizijo (HRT) zaradi številnih tožb proti novinarjem. Z bojkotom želijo "spodbuditi reševanje javnega medijskega servisa", so zapisali na svoji spletni strani.
Iz DHFR so sporočili, da se do 2. marca, ko je napovedan protest novinarjev, ne bodo udeleževali oddaj na HRT. Poudarili so, da ne bodo dajali izjav za nacionalno televizijo in radio med dvodnevno mednarodno konferenco o ženskah v filmski industriji, ki se je začela danes v Zagrebu. Napovedali so, da bo konferenco mogoče spremljati v drugih hrvaških medijih.
"HRT sistematično zmanjšuje položaj režiserk in režiserjev, krši avtorske pravice, ne spoštuje kvot neodvisne produkcije, ne proizvaja vsebin za otroke in mladino, s čimer povzroča nepopisno škodo avdiovizualni industriji in hrvaški kulturi v celoti," so zapisali v sporočilu, ki ga je podpisal predsednik DHFR Antonio Nuić.
Ocenili so tudi, da se HRT ne obnaša kot javni servis ter da je nujno potrebno vrniti javno medijsko hišo v zakonske okvire.
Predstavniki 30 nevladnih organizacij so v ponedeljek pozvali k bojkotu HRT, da bi podprli medije in novinarje, proti katerim je hrvaška javna medijska hiša sprožila tožbe.
Po podatkih hrvaškega novinarskega društva (HND), je HRT doslej vložila najmanj 36 tožb zaradi prispevkov, v katerih je bila tarča kritik zaradi poslovanja in programa. Vrednost odškodnine vseh tožb HRT proti medijem in novinarjem je ocenjena na 2,3 milijona kun (okoli 310.000 evrov).
HND je tudi med organizacijami, ki so pozvale k bojkotu HRT do 2. marca, ko je napovedan protest novinarjev pod naslovom Novinarstva ne damo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta