Facebook bo Donalda Trumpa blokiral do leta 2023, takrat odločitev, ali je še grožnja za javno varnost

STA, VČ
04.06.2021 19:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Donald Trump
Reuters

Podjetje Facebook je danes sporočilo, da bo nekdanji ameriški predsednik Donald Trump zaradi kršitve pravil na tem družbenem omrežju blokiran do začetka leta 2023, nato pa bodo s pomočjo strokovnjakov preučili, ali njegova navzočnost na facebooku še naprej predstavlja grožnjo za javno varnost.

"Glede na resnost okoliščin, ki so vodile v suspendiranje Trumpa, menimo, da predstavljajo njegova dejanja resno kršitev naših pravil, ki si zasluži najvišjo možno kazen v skladu z novimi izvršnimi protokoli," je sporočil podpredsednik Facebooka za globalne zadeve Nick Clegg.

Facebook je obenem posodobil svoja pravila in, kot je zatrdil Clegg, politikom ne bo več nudil splošne imunitete za njihove zavajajoče ali žaljive objave zgolj na osnovi tega, da so njihovi komentarji zanimivi za širšo javnost oziroma vredni objave. Odslej bodo objave politikov obravnavali po enakih merilih kot objave vseh drugih.

"Vemo, da bodo številni ljudje na nasprotnih političnih bregovih današnjo odločitev kritizirali. A naša naloga je, da sprejemamo odločitve na čim bolj sorazmeren, pošten in pregleden način," je še poudaril Clegg.

In res je že kmalu sledila pričakovana kritika. Odzval se je Trump in dveletno blokado označil za "žalitev za rekordnih 75 milijonov" svojih volivcev ter ponovil, da so mu lanske volitve ukradli. Facebook je obtožil cenzure in utišanja.

Facebook, Twitter in Youtube so Trumpa januarja zaradi podžiganja nasilja po napadu njegovih privržencev na ameriški Kapitol blokirali tik pred koncem njegovega mandata v Beli hiši. Trump sicer še naprej trdi, da so mu zmago na predsedniških volitvah novembra lani ukradli z goljufijo.

Neodvisni nadzorni odbor družbenega omrežja Facebook je že v začetku maja odločil, da Trump še ne sme nazaj na FB. Odbor pa je kritiziral odločitev Facebooka o trajni blokadi in podjetju naročil, da to utemelji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta