Filomena, ki je najprej udarila v Španiji, zgrešila Slovenijo, na Hrvaškem in v Srbiji se že pripravljajo na ledeni mraz

M.R.
15.01.2021 12:13
Če je ledena nevihta Filomena, ki je pretekli konec tedna povzročila veliko preglavic prebivalcem španske prestolnice in tja prinesla najobilnejšo pošiljko snega v zadnjih 50 letih, zgrešila Slovenijo, pa Hrvaški in Srbiji ne bo prizanesla. Od tam že poročajo o črnih oblakih, ki bodo glede na opozorila meteorologov prinesli tudi snežne padavine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Črni oblaki
Profimedia

Hrvaški meteorologi poročajo, da je že nastopil ledeni val in zato za ta konec tedna v Gorskem kotarju napovedujejo temperature do -15 stopinj Celzija. Kolumnistka hrvaškega portala Index Dunja Mraz je zapisala, da gre za isti ciklonski sistem, ki je prizadel Španijo in se nad Sredozemljem nekoliko spremenil.

Hrvaški meteorologi napovedujejo, da se bodo temperature v gorskih predelih države gibale med -15 in -10 stopinj Celzija, v notranjosti pa med -10 in -5 stopinj Celzija. Državni hidrometeorološki zavod je izdal tudi posebno opozorilo in za nekatera področja razglasil zmerno do veliko nevarnost za zdravje. 

Temperature pod lediščem v nočnem času za vikend napovedujejo tudi za kraje ob Jadranskem morju. Občutek mraza pa bo še okrepila močna in v sunkih tudi nevihtna burja, ki bo oslabela šele v nedeljo. 

Meteorologi so objavili tudi navodila, kako se obnašati v času ledenega vala. Zapisali so, da bodo kronični bolniki s kardiovaskularnimi boleznimi in boleznimi dihal težje prenašali nizke temperature, ostali pa naj bi imeli manj težav. 

Opozorili so jih, naj se izogibajo jutranjim in večernim izhodom, če je to mogoče, saj so takrat temperature najnižje. "Ne zanemarjajte občutka mraza in drhtenja, ki opozarjata na to, da je treba končati zadrževanje na hladnem. Izogibajte se tudi vseh aktivnosti, ki bi lahko povzročile hitro utrujenost in izzvale pospešeno dihanje pri nizkih temperaturah. Če nimate dostopa do gretja, pa se lahko zatečete v trgovska središča," so zapisali. Ker kar 30 odstotkov telesne temperature iz človeka uhaja prek glave, zato svetujejo tudi uporabo kape. Svetujejo tudi uporabo šala prek ust, saj ta lahko prepreči vdihavanje hladnega zraka. 

Pri izbiri oblačil pa svetujejo čim več plasti iz materialov, ki zadržujejo toploto. To so volna, polipropilen in svila, zunanji del pa naj bo neprepusten za veter in vlago. Še posebej pomembno je, da je obutev vodoodporna. "V izogib padcem in poškodb ne nosite neudobne obutve z visokimi petami," so še poudarili.

V Srbiji ponekod vidljivost do 200 metrov

V nekaterih kotlinah na zahodu Srbije bi lahko vidljivost padla na vsega 200 metrov. Vse do torka v Srbiji ne morejo pričakovati temperatur nad lediščem. Srbski hidrometeorološki zavod namreč od sobote do torka napoveduje ledene dni. Najhladneje naj bi bilo v ponedeljek. Ponekod naj bi temperature padle celo do -18 stopinj Celzija. 

Ciklon bo prešel Balkan in se bo prek Grčije pomaknil proti Turčiji in Črnemu morju, pozneje pa do Rusije in Ukrajine. Podoben scenarij, kakršnemu so bili priča v Madridu, lahko pričakujejo tudi nekateri deli v notranjosti Turčije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta