AccuWeather izdal dolgoročno napoved za zimo v Evropi, kaj lahko pričakujemo?

M.R.
22.10.2020 11:31

Ena najbolj znanih spletnih strani za napoved vremena je pred začetkom meteorološke zime objavila dolgoročno zimsko napoved za Evropo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vremenoslovci napovedujejo veliko neviht za naš del Evrope.
Tit Košir

V obdobju, ko ni jasno, kako bo v prihodnjih mesecih potekal razvoj drugega vala epidemije koronavirusa, so meteorologi pri AccuWeatherju prepričani, da vedo, kakšno zimo lahko pričakujemo Evropejci. Napovedujejo, da bodo številne nevihte prizadele jug Evrope in območja ob Sredozemskem morju. 

"Menim, da bo v primerjavi s tem, čemur smo bili v preteklih letih priča v Španiji, na Portugalskem in na jugu Francije, tokrat precej bolj nevihtno," je ocenil meteorolog Alan Reppert, ki je pri AccuWeatherju od leta 2001. Lizbona, Madrid, Barcelona, Nica, Rim, Atene in Bukarešta so mesta, ki lahko po njegovem mnenju prihodnjo zimo pričakujejo precej bolj nevihtno vreme. 

To pa ne bodo hitro premikajoče nevihte. "Nevihte, ki se razvijajo po teh vzorcih, si lahko vzamejo kar nekaj časa, da se premaknejo od Španije do Italije in naprej do Balkana, Turčije in Ukrajine," je povedal vremenoslovec Tyler Roys z desetletnimi izkušnjami pri AccuWeatherju. In prav počasno pomikanje teh neviht povečuje tveganje za poplave, še posebej na severu Italije in na Zahodnem Balkanu, opozarjajo.

Čeprav za jug Evrope napovedujejo zelo nevihtno zimo, pa to še ne pomeni, da bo veliko snega, kar poudarja tudi Roys. V decembru bi ga bilo lahko nekaj, januarja in februarja pa so napovedi slabše za ljubitelje belih poljan. 

Vendar pa meteorologi našim sosedom za letošnjo zimo napovedujejo veliko burje, ki bi lahko ohladila dinarski del Alp na vzhodu Italije, zato lahko Italijani na območju Alp v bližini Jadranskega morja pričakujejo več snega. 

Velika Britanija in srednja Evropa

Lansko zimo so na severu Evrope divjale številne nevihte, ki so jih pospremili močni, tudi orkanski vetrovi. A letos se to verjetno ne bo ponovilo. Redke nevihte na severu Evrope bi lahko povzročile težave s sušo, ocenjuje AccuWeather. "Severna Francija in še posebej zahodna Nemčija sta bili v preteklih mesecih sušni, zato sušni pogoji, ki jih pričakujemo prihajajočo zimo, ne bodo pomagali," je dejal Roys. 

Vzhodna Evropa

Lanska zima je bila ena najtoplejših v vzhodni Evropi, kjer je bilo izjemno malo snega. Temperatura v Moskvi med decembrom in februarjem je bila za kar 8 stopinj Celzija višja od povprečja. Prihajajočo zimo meteorologi tega ne pričakujejo, a vseeno menijo, da zima ne bo prav hladna. Moskva lahko po Reppertovih besedah pričakuje običajne temperature, enako pa napovedujejo tudi za Finsko, Estonijo, Latvijo, Litvo, Belorusijo in dele Ukrajine. 

Velika razlika v primerjavi z lansko zimo je, da se bodo na tem območju občasno pojavljali vdori hladnega zraka, ob tem pa se lahko pričakuje tudi sneg.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta