(FOTO) Afera: Kuna na bodočem hrvaškem evrskem kovancu je z ukradene fotografije? Oglasil se je avtor

Va
07.02.2022 11:39
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Profimedia

Potem ko so v petek na Hrvaškem uradno predstavili izbrane motive skorajšnjih evrskih kovancev, je več medijev objavilo, da naj bi bil motiv živali kune na kovancu za en evro,  ki ga je oblikovalsko podpisal magister uporabnih umetnosti Stjepan Pranjković, v resnici z neavtorizirane oziroma z interneta ukradene fotografije škotskega fotografa Iana H. Leacha, nastale pred nekaj leti. Na dan je prišel tudi zapis Pranjkovića na facebooku, v katerem je zaprosil za pomoč pri obdelavi fotografije.

Pranjkoviću je za izbrani evrski motiv pripadlo 10 tisoč evrov nagrade (in prav toliko še za drugouvrščenega) in je najprej molčal. Oglasil pa se je jezni Škot. Pravi, da je fotografija, ki jo je uporabil Hrvat ter jo "prodal" Hrvaški narodni banki (HNB) za bodočo novo valuto, njegova in da ni nikomur dal dovoljenja, da jo uporabi. Da so zgroženi, so se odzvali tudi v Društvu hrvaških oblikovalcev.

Zdaj pa je molk le prekinil tudi Pranjković. V ponedeljkovem dopisu Hrvaški narodni banki je sporočil, da zaradi "neprijetnega ozračja in pritiskov" svojo idejno rešitev za kovanec umika ter se odpoveduje vsem pravicam v zvezi s tem. Dodal je, da ni imel namena prizadeti nikogar, ter se opravičil naročniku, vladi in javnosti. 

Kako več kot neprijeten zaplet pojasnjujejo v hrvaški centralni banki? Člani izbirne komisije so preverjali na googlu, ali ni morda motiv od tam, so se odzvali po poročanju portala Index.hr, a so v iskalnik vpisali samo hrvaško besedo za kuno, ne pa tudi angleške ... 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta