(FOTO in VIDEO) Apokaliptični prizori: Ogulin, Karlovac, Varaždin ... Na Hrvaškem se bojijo vodnega vala iz Slovenije

Va, STA
17.05.2023 11:34

Vse je pod vodo. Veliko tudi zato, opozarjajo prebivalci, ker se je ob zadnjih katastrofalnih potresih pozabilo na rečne nasipe. Izredne razmere tudi na zahodu in jugu BiH.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obrovac 
Reuters

Potem ko je v zgolj 24 urah padlo 250 litrov dežja na kvadratni meter, je bila reka Zrmanja v hudo prizadetem Obrovcu na Hrvaškem v ponedeljek zjutraj na zgodovinski višini 302 centimetra, kar je 39 centimetrov nad dozdajšnjim rekordom v tem mestu.

Tudi v Ogulinu je voda vstopila v hiše. Prebivalci krivijo nevzdrževanje porečja reke Dobre, zdaj jih jezi še odsotnost župana, ki je na službeni poti na Kitajskem, je objavil Jutarnji list. Izredno stanje je še naprej v Karlovcu in najtežje ure šele prihajajo, predvidevajo, da bo reka Kolpa v Karlovcu na maksimalni višini v noči na četrtek, medtem ko je Korana že prestopila bregove. Podobno slabo je v Gospiću. Težko je tudi v Zagorju pa v varaždinski županiji ...

Na Hrvaškem zdaj s strahom pričakujejo vodni val iz Slovenije, piše Index.hr. Prizori iz različnih koncev Hrvaške so apokaliptični. Vse je pod vodo. Veliko tudi zato, opozarjajo prebivalci, ker se je ob zadnjih katastrofalnih potresih pozabilo na rečne nasipe ali pa hudourniki niso bili vzdrževani desetletja. 

V BiH zaradi poplav tudi evakuacije

Zaradi razmer ob bosansko-hrvaški meji so začasno zaprli mejne prehode Bosanska Dubica, Bosanska Kostajnica in Bosanski Novi.

Reka Una, ki ogroža Hrvatsko Kostajnico na vzhodu Hrvaške, že od ponedeljka poplavlja območja v zahodnem delu Bosne in Hercegovine. Zaradi poplav so poleg Kulen Vakufa in Sanskega mosta v torek zvečer razglasili stanje naravne nesreče še v Bihaću in občini Bosanski Novi, od koder so morali evakuirati 18 ljudi, poročajo mediji v BiH.

V desetih mestnih skupnostih v Bihaću je poplavilo več kot 200 objektov in večje število kmetijskih zemljišč, so sporočili iz štaba civilne zaščite v Bihaću, kjer so za to območje v torek zvečer razglasili stanje naravne nesreče. Dodali so, da v poplavah ni bilo poškodovanih.

Stanje naravne nesreče so zaradi visokega vodostaja Une razglasili tudi v občini Bosanski Novi, so sporočili iz tamkajšnjega štaba za izredne razmere.

Župan občine Miroslav Drljača je po pisanju portala sarajevskega časnika Dnevni avaz povedal, da je voda vdrla v naselje Mlakve, od koder so evakuirali 18 ljudi, med njimi tudi otroke.

"Razmere so težke, glede na to, da je voda v teh nekaj dneh vdrla v več kot 40 stanovanjskih objektov," je dejal Drljača, ki je tudi poveljnik štaba. Dodal je, da danes ni pouka v osnovnih in srednjih šolah.

Izpostavil je še, da se vodostaja Une in Sane višata za centimeter na uro. Ob tem je poudaril, da danes zagotovo ne morejo reči, da so razmere stabilne.

Reki Una in Sana sta poplavljali tudi v Kulen Vakufu in Sanskem mostu, kjer so oblasti razglasile stanje naravne nesreče že v ponedeljek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta