FOTO in VIDEO: Na klepetu pri Božičku

Gregor Grosman Gregor Grosman
19.12.2016 11:35

Osebno Božička v Rovaniemiju vsako leto obišče 300.000 ljudi, letos smo bili tudi med njimi tudi mi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Za devetimi gorami in devetimi vodami ... Ne, tako se pričenja druga pravljica. Božično pravljico, o kateri pišemo tokrat, definirajo številke 66 stopinj, 33 minut in 39 sekund zemljepisne širine. Ob robu polarnega kroga, le nekaj kilometrov od finskega mesta Rovaniemi na Laponskem, se nahaja Božičkova vas, v njej pa je mogoče obiskati enega in edinega, čisto pravega Božička.

Njegovega domovanja nikakor ne morete spregledati. Živi v največji hiši sredi vasi, ki je tudi najlepše osvetljena in prekrita s snegom deluje še bolj veličastno. Pogost motiv za fotografiranje so velika lesena vrata, skozi katera vstopijo obiskovalci v notranjost, na njih pa je velik napis "Božiček je tukaj". Dogajanje pred njegovo hišo si lahko ogledate tudi v prenosu prek spleta TUKAJ. (http://www.santaclausvillage.info/live-video.html)

Rekordno dolg spisek želja

Na poti do Božička čaka obiskovalca najprej nekaj "ledenih plošč", ki jih vsakdo premaga brez večjih težav, po temačnem prehodu pa se na koncu predora nahajajo vzorno zapakirana darila z velikim pentljami, obiskovalcu pa se pogled ustavi na ob darilih postavljeni ogromne role papirja. Kaj papirja, gre za rolo božičnih pisem, ki je 5. decembra 2012 nastala kot najdaljši spisek otroških želja na svetu in je vpisana tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. V Božičkovi pošti so tedaj drugo za drugim nanizali 75.954 lističev ter jih izročili dobremu možu. Za željami tiktaka ura, ki odšteva čas do božiča, njen mehanizem pa je dobro viden, ko se povzpnete po stopnicah navzgor proti Božičkovi dnevni sobi. V njej bradati mož ves dan dobre volje čaka na vse, ki ga želijo obiskati in se z njim fotografirati.

Na poti do radostnega srečanja smo se sprehodili še mimo stene mnogih slavnih osebnosti, ki so se v preteklosti že fotografirale z Božičkom. Kakor hitro vam škrat, Božičkov pomočnik umakne rdeči trak, pa lahko vstopite v sobo in mu pomahate, se z njim fotografirate, pogovorite. Toda, pozor! Težko je spregledati napis, ki prepoveduje uporabo lastnih fotoaparatov. Zakaj? Ker vam sicer ne bi mogli zaračunati spomina na vaš obisk, je pa res, da boste ob nakupu fotografije v digitalni obliki lahko prejeli tudi video vašega obiska. Sicer brez zvoka, a je vseeno vredno tistih nekaj deset evrov.

Ste pa od trenutka, ko prestopite prag dnevne sobe, tudi v živem prenosu prek spleta. Kot so vaš obisk milijoni lahko spremljali z domačih računalnikov, lahko tudi vi radovedno pokukate, kako so se drugi rokovali, poklonili in nasmejali z možem z dolgo belo brado. Prav zabavno je opazovati, kako se v hipu na obraz večine otrok prikrade nasmešek do ušes, kakor hitro ugledajo na velikem lesenem stolu sedečega dobrega moža. Božiček nikoli ne vstane, rad pa se rokuje. Med fotografiranjem pa se tudi objema in kdaj pa kdaj na ramena obiskovalcev položi roko.

Družine, posamezniki in pari se menjavajo kot po tekočem traku. A ker v dnevno sobo praviloma vstopi več ljudi hkrati, se enako hitro zmanjšuje število čakajočih oseb pred vami. Božička smo obiskali deset minut prej, preden je za ta dan zaklenil vrata in se odpravil domov in tako smo lahko ostali nekoliko dlje v njegovi družbi, saj za nami ni bilo nikogar več. Tako smo z dobrim možem, potem ko nas je vprašal, če smo bili pridni, spregovorili še o njegovi bradi. Zaupal nam je, da ga nekoliko tiščijo copati, čeprav ima gromozansko velike, pa tudi večurno sedenje ni prav nič sproščujoče. Le poskusite sami več ur nepremično sedeti. Četudi ste na udobnem sedežu, vas bo slej ko prej bolela zadnjica. Božiček nam je prav nič utrujeno pojasnil, da ga obišče iz dneva v dan več ljudi. Bolj kot se bliža božič, več je obiskovalcev, in skrinja pisem z željami otrok se hitro polni.

Komercializacija na vsakem koraku

Je pa kljub čarobnosti in sproščenem vzdušju, ki ga pričara tisočero lučk, mogoče na vsakem koraku čutiti komercializacijo, torej željo po zaslužku. Okoli Božičkovega domovanja so same trgovine s spominki ter gostinski lokali. Zanimivo je sicer, da je delovni dan Božička precej kratek, vsaj po naših standardih. Od 10. do 17. ure sprejema obiske, nato pa se odpravi, hja kam? Verjetno v svojo delavnico, kjer nadzira izdelovanje igrač za vse dobre otroke sveta. Kljub temu, da gre v zadnjih dneh tudi Božičku za nohte, saj mora dokončati vsa naročila pa svoje druženje z obiskovalci podaljša za dve uri do 19-tih.

Pa tudi gostinski lokali in trgovine, kot tudi pošta zaprejo svoja vrata ob sedemnajstih. Po tem ni več mogoče poslati pisma, kupiti spominka ali se okrepčati. Le ena trgovina in gostišče ostaneta odprta, za vse tiste, ki prespijo v hotelskem kompleksu (beri: brunaricah).

Potem pa je tu še vožnja z jeleni. Avantura, ki se ji bo marsikdo le stežka uprl. Morda pa bo pomagal pogled na cenik, ki je izobešen na dobro vidnem mestu in ni prav nič ho-ho-ho, temveč prej o-ho. Za 400 metrov dolgo krožno vožnjo boste morali odšteti 18 evrov (otroci 14), kilometer dolga vleka skozi del gozda vas bo olajšala za 29 evrov (otroci 23), tri-kilometrska avantura, ki se je morata udeležiti vsaj dve osebi, pa je tako visoko ocenjena, da na ceniku raje niti niso napisali cene. 150 evrov mora odšteti par, ki se želi toplo stisniti pod jelenjo kožo na saneh, medtem ko ju jelen vleče za seboj.

V hladu in temi lučke še lepše žarijo

V času našega obiska se je temperatura ozračja spustila na 9 stopinj Celzija pod ničlo. Pravzaprav sploh ni bilo hladno, nam povedo domačini. Vseeno smo se odločili pogreti v poštnem uradu, kjer je bila pol ure pred zaprtjem še izjemna gneča. Starši z vsega sveta so s svojimi otroci pisali voščilnice, lepili znamke ter svoje spiske želja kot po tekočem traku metali v posebni nabiralnik. Še dobro, da je bila rdeča škatla tako zelo velika, sicer bi se gotovo napolnila. Vendar, pozor! Previdni bodite, da boste za pošiljanje izbrali pravi nabiralnik. V enem se namreč zbira božična pošta, ki bo naslovniku dostavljena tik pred božičem, medtem ko je drugi namenjen redni pošti. Ne glede na to, za katero dostavo se boste odločili, pa bo vaša voščilnica opremljena s prav posebnim, uradnim žigom. Naročeno voščilnico pa bo Božiček lastnoročno poslal na želen naslov.

Božičkovi pomočniki so v času našega obiska nasmejani ustrežljivo pomagali otrokom in odraslim pri izpolnjevanju posebnih formularjev. Božiček je namreč redoljub in samo če čitljivo in pravilno izpolnite poseben formular. Tega nato oddate in polni pričakovanja počakate na božič. Če ste bili pridni, boste za to nagrajeni, v nasprotnem primeru pa ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta