(FOTO) Maria Voglar: "Venezuelci in Venezuelke bomo rešili svoje probleme"

dr
05.02.2019 11:11

Hčerka slovenskih staršev in predsednica slovenskega društva v Venezueli o stanju v državi, ki je pred manj kot sedemdesetimi leti sprejela "vse priseljence iz povojne Evrope z odprtimi rokami".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Venezuelčanka Maria Voglar (na levi, z belo kapo) v Valencii, tretjem največjem mestu v Venezueli, 2. februar 2019 
Osebni Arhiv

Maria Voglar živi v Venezueli od rojstva. Rodila se je v begunski družini in odprtost tamkajšnje družbe se odraža tudi v njenem pisanju in pripovedovanju družinske zgodbe. "Oče je bil preganjan v Sloveniji, ker je bil domobranec in je odšel v Avstrijo, mama in bratje pa potem za njim," pojasni, kako sta se starejši sestri in brat s starši na prvi april leta 1950 znašli v Venezueli. Šlo je za tedaj edino državo, ki je bila pripravljena sprejeti družino s petimi člani, pove, da so se z bratoma rodili, kasneje, v novem domu.

Sobotni protesti proti venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduri v Caracasu. 
Reuters
Juan Guaido, na sredini, se je kot predsednik nacionalne skupščine in samooklicani predsednik Venezuele v ponedeljek zahvalil Španiji, da ga je priznala kot legitimnega političnega voditelja.
Epa

Od začetka proti chavizmu

"Venezuela je država velikih in zelo raznolikih naravnih lepot, prijaznih ljudi z neizmernim srcem, ki so sprejeli vse priseljence iz povojne Evrope z odprtimi rokami," je zapisala iz Valencie. Svojega odraščanja se spominja kot obdobja napredka, ko se je v 40 letih država "hitro industrializirala in razvila". "A vzporedno z razvojem in industrializacijo ter ob populističnih vladah so nastali tudi pasovi bede znotraj družbe, neenakost med družbenimi sloji je rasla kot tudi korupcija," opisuje diskreditacijo starih političnih strank, kar je po njenem prispevalo k temu, da je bil na demokratičnih volitvah leta 1998 izvoljen Hugo Chávez.

Protest podpornikov predsednika Nicolasa Madura v ponedeljek na ulicah Caracasa. 
Epa
Sobotni protesti proti vladi Nicolasa Madura v Maracaibu, venezuelskem mestu, ki velja za središče državne naftne industrije. 
Reuters
Venezuelčanka Maria Voglar v Valencii, tretjem največjem mestu v Venezueli, 23. januar 2019 
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta