Francoska vojska ubila vodjo IS v Sahari. Macron: "Gre za nov velik uspeh v našem boju proti terorističnim skupinam v Sahelu"

Asja Lednik
16.09.2021 08:36
V operaciji francoskih sil je bil ubit vodja skrajne skupine Islamska država velike Sahare (ISGS) Adnan Abu Valid al Sahravi, je danes na Twitterju sporočil francoski predsednik Emmanuel Macron. Drugih podrobnosti o operaciji ni objavil.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

"Francoske sile so nevtralizirale vodjo skrajne skupine Islamska država velike Sahare Adnana Abuja Valida al Sahravija. Gre za nov velik uspeh v našem boju proti terorističnim skupinam v Sahelu," je Macron zgodaj davi zapisal na Twitterju.

Dodal je, da je Francija v mislih z vsemi junaki, ki so za Francijo umrli v Sahelu, žalujočimi družinami in ranjenimi. "Njihovo žrtvovanje ni zaman. Z našimi afriškimi, evropskimi in ameriškimi partnerji bomo nadaljevali ta boj," je še zapisal francoski predsednik.

Francoska obrambna ministrica Florence Parly je ob tem zapisala, da je bil al Sahravi ubit v napadu francoskih sil Barkhane, ki delujejo v Sahelu. "To je bil odločilen udarec proti tej teroristični skupini. Naš boj se nadaljuje," je dodala na Twitterju.

Vodja džihadistov je med drugim odgovoren za smrt šestih francoskih humanitarnih delavcev in njihovih nigrskih sodelavcev v Nigru avgusta lani. ZDA so ga iskale zaradi napada v Nigru oktobra 2017, v katerem so bili ubiti štirje pripadniki ameriških specialnih sil in štirje nigrski vojaki. ZDA so za informacije o lokaciji al Sahravija ponujale pet milijonov ameriških dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Al Sahravi je skupino Islamska država širše Sahare vzpostavil leta 2015. Skupino krivijo za večino džihadističnih napadov v Maliju, Nigru in Burkina Fasu. Izvedla je več napadov na civiliste in vojake na območju. Pred tem je bil tudi član teroristične mreže Al Kaida Islamskega Magreba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta