Generalni direktor WHO: Pristop "najprej jaz" bo podaljšal epidemijo, svet je na robu katastrofalnega moralnega neuspeha

STA, VČ
18.01.2021 13:27
"V 49 najbogatejših državah so cepili že 39 milijonov, v najrevnejših pa samo 25 ljudi. Ne 25 milijonov, ne 25.000, samo 25," prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije opozarja na neverjetno vrzel med bogatimi in revnimi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tedros Adhanom Ghebreyesus
Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja na veliko vrzel med bogatimi in revnimi državami pri cepljenju proti covidu-19.

Po besedah generalnega direktorja WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa so v 49 najbogatejših državah cepili že 39 milijonov, v najrevnejših pa samo 25 ljudi. "Ne 25 milijonov, ne 25.000, samo 25," je dejal.

Svet je na robu katastrofalnega moralnega neuspeha, če bodo bogate države pograbile cepivo proti covidu-19 v škodo najrevnejših, je opozoril Tedros na začetku večdnevnega zasedanja izvršnega odbora WHO. Pravi, da bodo prebivalci najrevnejših držav ceno tega neuspeha plačali s svojim življenjem.

Kritičen je bil tudi do proizvajalcev cepiv proti covidu-19, češ da so pozornost raje usmerili v odobritev cepiv v bogatih delih sveta, kjer pričakujejo višji dobiček, namesto da bi WHO posredovali podatke, na podlagi katerih bi svetovna organizacija potem dala zeleno luč za uporabo cepiv po vsem svetu.

Čeprav so nekatere države govorile o enakopravnem dostopu do cepiv, so po besedah Tedrosa dajale prednost svojim pogodbam s proizvajalci, dvigovale ceno in skušale priti do cepiv preko vrste. V letu 2020 je bilo, kot je dejal, sklenjenih 44 takšnih pogodb, letos že 12.

Pristop "najprej jaz" ne ogroža le najrevnejših in najranljivejših prebivalcev sveta, ampak je slab za vse, je ocenil Tedros. "Na koncu bodo ta dejanja podaljšala pandemijo, omejitve za njeno zajezitev ter trpljenje ljudi in gospodarstva," je posvaril.

Države in proizvajalce cepiv je pozval k pravičnejši razdelitvi cepiva po svetu. Bogatejše države pa, naj držijo obljube ter cepivo tudi preko pobude Covax razdelijo med 92 držav, ki so se ji pridružile. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta