Hrvaški vojaški helikopterji naj bi kmalu prispeli v Ukrajino

STA, M.R.
30.03.2023 12:53

Hrvaški obrambni minister Mario Banožić je v sredo v ukrajinski Odesi izrazil pričakovanje, da bo Ukrajina kmalu prejela 14 vojaških transportnih helikopterjev, ki jih bo Hrvaška podarila Kijevu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski helikopter
REUTERS

Njegov ukrajinski kolega Oleksij Reznikov pa je po pogovoru povedal, da preučujejo možnost urjenja ukrajinskih inštruktorjev za razminiranje na Hrvaškem.

Hrvaška bo Ukrajini podarila 14 transportnih helikopterjev tipa Mi-8, in sicer 12 helikopterjev Mi-8MTV-1 in dva helikopterja Mi-8T, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. To je sicer prvič, da je Zagreb uradno potrdil, da bo Ukrajini poslal te helikopterje, potem ko so o tem poročali hrvaški mediji.

Hrvaški časnik Jutarnji list je ob tem poročal, da je te helikopterje hrvaška vojska po domovinski vojni uporabljala predvsem za reševalne akcije ter za nujne prevoze s hrvaških otokov na celino.

Reznikov je na skupni novinarski konferenci v Odesi Hrvaško izpostavil kot dobro prijateljico Ukrajine ter povedal, da so njeno prvo pomoč dobili že štiri dni po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja lani.

Dodal je, da ima Hrvaška odlične izkušnje pri razminiranju, zato preučujejo možnost urjenja ukrajinskih inštruktorjev za razminiranje na Hrvaškem.

Banožić je Kijevu obljubil podporo Hrvaške, dokler jo bo potrebovala.

Minister za veterane Tomo Medved je medtem v Zagrebu v sredo po videokonferenci z ukrajinsko kolegico sporočil, da bi Hrvaška lahko v prvi fazi sprejela 20 ranjencev iz Ukrajine, vojakov ali civilistov, poroča Hina.

Pošiljko 14 transportnih helikopterjev, na katere se lahko pritrdi tudi avtomatsko orožje, je že novembra lani napovedal hrvaški premier Andrej Plenković. Hrvaški predsednik Zoran Milanović pa je bil do tega kritičen, ker v vladi niso pojasnili, kako bodo helikopterje nadomestili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta